peter-sundblad-vi-i-femman

SR P4 Västs kanalchef Peter Sundblad. Bild: Sveriges Radio.

Inrikes

Sveriges Radio-chefen pratade grovt om sex, våld och knark inför 11-åringar

Publicerad 5/14/2021
Annons

Det populära barnprogrammet ”Vi i femman” är en klassiker inom frågesport i Sverige och har sänts i SR och SVT sedan 1963. Men förra veckans delfinal i region väst blev inte den trevliga tillställning som de 11-åriga deltagarna bespetsat sig på. I stället fick de höra programledaren och SR:s kanalchef Peter Sundblad skämta grovt om att injicera heroin, om att sätta en pistol mot huvudet på sin fru och trycka av och om vilda sexfester på studentboenden.

Inför förra veckans regionfinal i ”Vi i femman” var stämningen på topp bland eleverna på Ljungskileskolan och Bokenäs skola som nu skulle göra upp om den lokala mästartiteln som regionens främsta kunskapsskola. Stämningsläget sjönk dock väsentligt när eleverna i stället för frågor om historia, vetenskap och samhälle fick grova historier om sex, knark och våld kastade i ansiktet.

Skulle skjuta frun i huvudet med pistol

Av coronarelaterade skäl var eleverna separerade från programledare och domare och satt i olika rum. Uppdraget att döma finalen hade anförtrotts Sveriges Radio P4 Västs kanalchef Peter Sundblad. Hans idé om att värma upp inför tävlingen skulle visa sig lite annorlunda. I stället för att prata om de ämnen som det skulle ges frågor om till 11-åringarna valde Sundblad att tillsammans med programledaren prata bland annat om att skjuta sin fru i huvudet med pistol.

Andra samtalsämnen handlade om att vara sprutnarkoman och heroinist och att ha partyn på studentboenden med ”sexmästare”. Sundblad ska även ha uttryckt sig partiskt om de tävlande skolorna och nedsättande om en närvarande lärare som ansågs ”opålitlig” och ”måste hållas koll på”. De tävlande eleverna fick också höra domaren Sundblad säga att ”Bokenäs kommer att sopa skiten ur Ljungskileskolan”.

Visste inte att mikrofonen var påslagen

Kanalchefen/domaren och programledaren trodde att ingen hörde vad de sa men i själva verket gick de föga barnvänliga diskussionerna ut eftersom mikrofonerna i studion var påslagna. När Sundblad upptäckte missen utbrast han i stället i svordomar inför eleverna: ”Oj fan, det var inte bra”.

Portad från att dela ut priset på skolan

Barnen uppges ha blivit både chockade och ledsna av att få höra programmets ledning prata på det här grova och obehagliga sättet. Finalen kunde ändå till slut hållas och vanns av Ljungskileskolan. Men SR P4 Västs kanalchef och programledaren för finalen är inte välkomna till skolan för att dela ut priset.

– Vi har sagt att de inte är välkomna. Barnen skulle inte acceptera det. De känner sig ledsna och arga. Däremot vill vi ju att barnen ska få sin pokal och få fira sin vinst. Men vi hoppas att det går att ordna på något annat sätt för deras skull, säger rektor Malin Cornwall.

Tycker att händelsen ”förstorats upp”

I en kommentar ber Peter Sundblad om ursäkt för det inträffade och säger att det inte ska upprepas. Samtidigt tycker han att saken har ”förstorats upp” på ett omotiverat sätt och ursäktar sig med att han vid tillfället var stressad och nervös.

Om händelsen får några konsekvenser för Sundblads framtid på statsradion är i skrivande stund oklart. När P4 Väst själva rapporterar om händelsen har Sundblad emellertid fråntagits sitt ansvariga utgivarskap för kanalen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons