sveriges radio

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Sveriges Radio fälls – programledare kränkte mormor i sändning

Publicerad 2/15/2018
Annons

Något oavvisligt allmänt intresse som motiverade intrånget fanns inte och inslaget strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

I ett avsnitt av P1-programmet Känsligt läge som sändes i juli intervjuade programledaren en annan programledare på Sveriges radio, rapporterar Journalisten.

Den intervjuade programledaren arbetade på en lokalradiokanal och i inslaget berättade kvinnan om hur hon brutit med sin mormor.

Kvinnan riktade även kritik mot mormodern för hur hon behandlat henne och sin mor.

Efter att ha blivit kontaktad av släktingar och vänner som känt igen den intervjuade kvinnans röst, men inte ville kännas vid uppgifterna som förekom, gjorde mormodern en anmälan till granskningsnämnden.

Mormodern ansåg att hennes tillvaro förmörkats av att en människa som stått henne nära vill henne illa och ville inte finna sig i att bli förolämpad och beljugas i radio.

Trots att Sveriges radio gav mormodern ett genmäle i podcastversionen av programmet, fälls programmet av granskningsnämnden.

När det gäller förhållandet att kvinnan var anställd som SR-programledare är den fråga om programetik och innebär inte att SR åsidosatt någon av de punkter som gäller för sändningsverksamheten – däremot menar man att det faktum att mormoderns släktingar och vänner kunnat identifiera kvinnans röst i kombination med att hon riktade långtgående kritik mot mormodern innebar ett intrång i mormoderns personliga integritet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons