sr-romsk-journalist-kris

Bild: Radio Romano/Arkivbild

Inrikes

Sveriges Radio-journalist deltog i romani kris-möte

Publicerad 8/11/2022
Annons

Adam Szoppe, anställd som journalist på Sveriges radios ”Radio Romano”, deltog förra året i ett ”romani kris”-möte. Det uppmärksammar Expressen.

Romani Kris är ett omdebatterat parallellt rättssystem som tillämpas av romer. Rättssystemet uppmärksammades senast för knappt två veckor sedan efter att två bröder dödat sin egen mamma som de menade var otrogen. Mamman hade dessförinnan ställts inför ”romani kris”.

LÄS MER: VIDEO: Romska bröderna filmade vid mordet på sin mor

I samband med att fallet uppmärksammades anklagades en journalist anställd av Sveriges radios ”Radio romano” för att försvara den romska praktiken.

LÄS ÄVEN: SR-journalist anklagas för att försvara parallellt rättssystem

Deltar i Romani Kris

Nu uppmärksammas ytterligare en journalist anställd av den statliga romska radiokanalen sedan denne deltagit vid ett ”romani kris”-möte.

Det romska mötet hålls i maj förra året, livesändes på Facebook och handlar om en ung kvinna som inte längre vill bo hemma hos sina svärföräldrar, samt rykten om att hon ofredats av sin svärfar.

Vid mötet deltar även SR-journalisten Adam Szoppe, som enligt Expressen passar på att begära ordet.

Adam Szoppe deltog i Romani kris-möte. Faksimil

– Även vi som är yngre har svärdöttrar och svärsöner, vi vill veta vad man får göra och inte göra. Ena sekunden är det löst, andra sekunden är det krisi, undrar han.

Svär på Bibeln

Kvinnan får under mötet och inför det 20-tal män som deltar i det lägga sin hand på en uppslagen bibel och svära på att hennes svärfrar inte ofredat henne.

Den anklagade svärfadern vill emellertid att en romani kris, eller ”krisi” som det också kallas, inleds. Det är en parallell romsk rättsprocess som står utanför det svenska rättssystemet.

LÄS ÄVEN: SR på somaliska: Ebba Busch anklagar polisen för att ”inte döda många muslimer”

Facebooksändningen avslutas utan att någon romsk rättegång hållits.

SR: ”Olyckligt”

Adam Szoppe och Anne Sseruwagi, områdeschef för Radio Romano och Radio Finska, säger till en början att de inte ser några problem med att SR-anställda deltar i parallella rättegångar.

Några dagar senare ändrar sig emellertid den statliga radion och menar att det var ”olyckligt” att Szoppe deltog på romani kris-mötet.

– Det här är inte ett krisi-möte som vi ser på filmen och Adam var där privat på begäran av båda parter. Sedan kan man med facit i hand tycka att det är olyckligt att han deltog på det här mötet och han känner själv att han inte skulle deltagit. Och han kommer inte att delta i den här typen av möten igen, säger Anne Sseruwagi till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Efter SR:s Ebba Busch-fiasko – invandrarredaktionen blir större

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons