sr-bikinibild-feature

Foto: Instagram/Arkivbild

Inrikes

Sveriges Radio lägger ut BIKINIBILD på 19-årig SD-profil – kritiken: ”Ni är så jävla vidriga”

Publicerad 1/27/2022
Annons

Sveriges radio kritiseras efter att ha publicerat en bikinibild på 19-åriga Denice Westerberg – programledare för Sverigedemokraternas mediesatsning ”Riks”. Bilden har tagits från Westerbergs privata Instagramkonto och lagts ut på ett av statsradions egna Instagramkonton utan hennes kännedom.
– Det var en liten chock, säger Denice Westerberg till Samnytt.

Det var under onsdagen som Tankesmedjan i P3 – ett poddpogram som den statliga radion finansierar men som produceras av det externa SR-knutna bolaget Tredje statsmakten – ägnade större delen av programmet åt att diskutera hur snygga eller fula olika kvinnor i Sverigedemokraterna är.

I samband med att programmet lades ut publicerade den statliga radion bilder på två SD-knutna profiler, varav den ena är 19-åriga Denice Westerberg, på Tankesmedjans Instagramsida. Bilden på Denice, som statsradion tagit från 19-åringens privata Instagramkonto, föreställer henne i bikini under en resa till Kanarieöarna.

”Ni är så jävla vidriga”

På Tankesmedjans Instagramsida är det många som är kritiska till att ett statligt medieorgan publicerar en privat bikinibild på en 19-årig kvinna och sedan låter två män i 30-årsåldern kommentera hennes kropp i etern.

”Är detta statlig finansierad feminism jag nyss fått beskåda? Eller är det statlig finansierad sexism?” undrar en person.

”Hoppas ni frågade lov av [Denice Westerberg] innan ni publicerade denna bild”, resonerar en annan.

Skärmdump

Andra är mer färgstarka än så i sin kritik.

”Ni är så jävla vidriga så de finns inte ord”, kommenterar en mer frispråkig person.

”Håna 19-åriga tjejer för deras politiska övertygelse? Fyfan vilken modiga förkämpar for kvinnors rättigheter ni är”, lyder en fjärde kommentar.

”Det kändes konstigt”

Samnytt har pratat med Denice Westerberg. Hon berättar att hon inte gett sitt tillstånd till Sveriges radio att använda bilden på henne, och att hon blev överraskad av att se hennes privata bikinibild dyka upp på Tankesmedjans Instagramkonto.

– Jag fick inlägget skickat till mig och fattade först inte att det var P3 som lagt ut det här, berättar hon.

– Det var en liten chock.

Obs! Samnytt har fått tillåtelse av Denice Westerberg att publicera bilden på henne. Faksimil

– Det kändes konstigt. Jag har lagt ut bilden och hade inte lagt ut bilden om jag inte var nöjd med den, men det känns konstigt att public service från ett statligt Instagramkonto lägger ut en bikinibild på mig och sedan pratar om mitt utseende i en public service-podd.

– Det här är folk som kallar sig feminister, och så sitter de fyra vuxna människor och diskuterar en ung tjejs utseende.

SR-chefen: ”Ingen kommentar”

Olov Carlsson är biträdande programdirektör och chef för innehållsproduktionen på Sveriges radio. När Samnytt ringer upp honom vill han inte svara på om han känner till att statsradion lagt ut en bikinibild på en 19-årig kvinna eller om han hört något om reaktionerna kring publiceringen.

– Jag har ingen kommentar, säger han.

Carlsson hänvisar därefter alla frågor till ansvarig utgivare, men kan inte svara på vem som är ansvarig utgivare för Tankesmedjan.

– Jag ansvarar för hela Sveriges radios produktion, alla kanaler, vi har hundratals program. Jag kan inte namnet på alla de hundra i huvudet. Det får du ha respekt för, säger han argt.

Samnytt har under torsdagen gjort flera försök att nå ansvariga på Sveriges radio, och har pratat med ett flertal personer. Men den statliga mångmiljardorganisationen är rörig och ingen vet riktigt vem som ansvarar för vad. Att Tankesmedjan produceras av ett externt produktionsbolag, som styrs av statsradion, gör det hela ännu mer rörigt.

Vi har även sökt personer på Tankesmedjan, utan att få tag på någon.

”Vi har inga politiska sympatier”

Många misstänker att bikinbilds-publiceringen av en 19-årig SD-knuten kvinna, tillsammans med kommentarer om hennes kropp, är ett politiskt ställningstagande från den statliga radiojättens sida.

Men den misstanken tillbakavisas bestämt av Claes Bertilsson, presschef på Sveriges radio.

– Vi har inga politiska sympatier, hävdar han.

Ett påstående han senare upprepar i ett mejl till Samnytts redaktion.

”Bör dock igen, som jag sa på telefon, påpekas har vi inga politiska sympatier utan är ett oberoende medieföretag som inte tar ställning politiskt”, skriver SR:s presschef Claes Bertilsson.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons