Det är inte en ”speciellt stor nyhet” att utrikesminister Ann Linde (s) blev lurad av två ryska troll. Det säger Sveriges Radio Ekots nyhetschef Martin Runnquist-Nilsson till Samnytt.
– Vi gjorde den här bedömningen, och jag tycker att den håller, säger han.

De statliga medierna Sveriges Television och Sveriges Radio har de senaste dagarna kritiserats för att de överhuvudtaget inte uppmärksammat att utrikesminister Ann Linde blev grundlurad av de ryska komikerna Vladimir Kuznetsov och Aleksej Stoljarov, även kända som ”Vovan och Lexus”. I synnerhet kritiseras statsmedierna mot bakgrund av att Sveriges Radio tidigare rapporterat om att de båda ryska busringarna på samma sätt lurat Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev och Polens president Andrzej Duda.

LÄS MER: Ann Linde totalblåst av ryssar – då håller statsmedia tyst

Nu säger Sveriges Radio Ekots nyhetschef Martin Runnquist-Nilsson till Samnytt att Ann Linde-blåsningen inte betraktas som en ”speciellt stor nyhet” på Sveriges Radios redaktion.

”Efter att ha pratat med producenten som arbetade i helgen så är svaret att vi inte bedömde det som en speciellt stor nyhet. En bedömning jag delar”, skriver han i ett mejl som fortsätter:

”Utrikesministern blev uppringd av ryska komiker som lurade henne till samtal. I det samtalet kom det inte fram något som jag skulle bedöma som nyhet. Visst hade vi kunna skriva ett telegram och notera att det har hänt, men vad gäller nyhetsvärdering så tycker jag inte att det nödvändigtvis var/är så pass tungt att det slår sig in i sändningarna.”

EXKLUSIVT: Finansierar Löfven ryska nazister med svenska skattepengar?

”Nyhetsvärdering är inte en vetenskap”

På en direkt fråga om inte händelsen får ett nyhetsvärde med tanke på Rysslands ambassads uttalande om att samtalet skadar Sveriges relationer med Ryssland, svarar han:

”Det kan man tycka, nyhetsvärdering är inte en vetenskap. Nu gjorde vi den här bedömningen vid det här tillfället och jag tycker fortfarande att den håller.”

LÄS ÄVEN: Ryssland: Ann Lindes samtal har skadat ländernas relationer

När Samnytt ringer upp Martin Runnquist-Nilsson och frågar varför Sveriges Radio ansåg att det var intressant att rapportera om när Nordmakedoniens premiärminister och Polens president drabbades av de ryska busringarna, men inte Sveriges utrikesminister, säger han såhär:

– Nyhetsvärdering är inte en vetenskap. Vi gjorde den här bedömningen, och jag tycker att den håller. Sedan gjorde man väl en annan bedömning då, och det får väl vara bra där.

– Du har fått ett svar på varför vi inte gjorde någonting på den här nyheten nu.

Så när det är Sveriges utrikesminister som drabbas är det helt plötsligt inte en nyhet?

– Det har jag svarat på. Vi gjorde den bedömningen den här gången, säger Martin Runnquist-Nilsson.

LÄS MER: Ann Linde grundlurad av ryska troll – avslöjas vilja finansiera påverkanskampanjer