På fredagen uppmärksammade vi hur statsradion lanserat ett självtest med fingrarna för att lyssnarna skulle kunna avgöra hur privilegierad någon är enbart på grund av sin hudfärg. Att exempelvis inte ha blivit stoppad av polis klassades som ett ”vitt privilegium”. Vi talade med ansvarig utgivare som är oförstående till kritik om politisk aktivism. Men nu har SR avpublicerat arbetet och skyller på ”hatiska kommentarer”.

I sociala medier väcktes starka reaktioner över den skattefinansierade Public service-aktörens publicering. Bland annat kritiserades redaktionen vid P4 Gävleborg för att syssla med politisk aktivism och även för att driva vänsterrörelsen ’Black Lives Matters’ agenda.

LÄS ÄVEN: Sveriges Radio lanserar självtest: ”Hur privilegierad är du på grund av din hudfärg?”

Nedan följer en skärmdump över självtestet, vilket statsradion slår fast som en tillförlitlig metod för att kontrollera huruvida man har ett ”vitt privilegium” eller inte.

Avpublicerade arbetet

På lördagen skulle det visa sig att redaktionen har avpublicerat inlägget. Detta trots att Kerstin Carlsson, som är kanalchef och ansvarig utgivare, i telefonsamtal med Samhällsnytt försvarat publiceringen.

– Vi har ju inte tagit någon partipolitisk ställning genom att göra den publiceringen, berättade Carlsson för Samhällsnytt.

Uppmärksammar ”rasism i Gävleborg”

Efter att Samhällsnytt på fredagen ringde upp Carlsson bad hon efter en stund att få avsluta samtalet och återkomma med svar via e-post. Carlsson svarade senare på fredagen att publiceringen ingår i ett arbete som Sveriges Radio gör om ”rasism i Gävleborg” där den typ av frågeställningar som ingår i självtestet är aktuella.

Carlsson hävdar att testet användes som en del i publiceringen utifrån förlagor som cirkulerat på Internet och att syftet är att väcka intresse och tankar. Public service-aktören har förhoppningen att de som gör testet ska reflektera över hur de svarat beroende på hur många fingrar som finns kvar.

På frågan hur Carlsson ser på kritiken som riktas mot redaktionen svarar hon att det råder delade meningar bland reaktionerna. Hon tydliggör att det även finns personer som tycker det är ”en mycket bra publicering”.

När det gäller tanken bakom frågan, ”ta ner ett finger om du vid nåt tillfälle blivit stoppad av polis helt utan uppenbar anledning” svarar Carlsson att frågan är baserad på en förlaga och efterfrågar en persons egna upplevelser av olika situationer.

Duckar Samhällsnytts följdfrågor

Samhällsnytt upplevde Carlssons svar som luddiga och svepande formuleringar om rasism i Gävleborg. Vi ställde därför en rad följdfrågor till den skattefinansierade Public service-aktören i hopp om att öka förståelsen för hur de tänker och arbetar. Men dessa har Carlsson valt att ignorera och istället avpubliceras nu arbetet.

Vad finns det för underlag för att hävda att rasismen är utbredd i Gävleborg?

Ger utfallet av ett sånt här godtyckligt test några svar eller bidrar det tvärtom till att desinformera?

Borde inte SR beställa en riktig undersökning i stället, genomförd med de krav som ställs på en sådan?

Vad definierar SR som rasism, mot bakgrund av att medarbetare bakom initiativet i kommentarerna på Facebook inte vill kännas vid att svenskar eller vita kan utsättas för rasism?

Är inte ansatsen alldeles för smal för att vara meningsfull – glåpord på gatan, stoppad av polis eller väktare, subjektiva upplevelser?

Har inte SR ett ansvar att titta på hela samhället för att avgöra vilka som är privilegierade eller inte?

Är det inte problematiskt och oseriöst att underblåsa rasistiska tankefigurer om att människor har privilegier på grund av hudfärg – det är en lång rad faktorer som spelar in hur privilegierad en person är, där pigmentering i huden torde utgöra en mycket liten del?

Borde inte SR beskriva privilegie-begreppet mer objektivt?

Har inte människor i ett demokratiskt och meritokratiskt samhälle oftast privilegier utifrån hur mycket de ansträngt sig, utbildat sig, hur hårt de har arbetat för att nå framgång och position?

SR-chefen tog bort efter ”hatiska kommentarer”

Samhällsnytt har på lördagen sökt Carlsson för att höra hur det kommer sig att hon har ändrat uppfattning om publiceringen. När hon svarar vill hon inte berätta för oss över telefon varför arbetet har avpublicerat.

Hur kommer det sig att ni har avpulicerat?

– Det skickar jag via mejl.

Kan jag även få svar på följdfrågorna?

– Jag tror inte det för att du valde ju att inte publicera de svar jag fick frågor om utan du valde att publicera de samtal vi hade när jag stod med ena foten i en badring för att åka ut med min 17-åring och ehh… det var ju det du valde att skriva om men inte de svar som jag fick frågor kring.

Vi har för avsikt att publicera ditt svar men jag ställde även ett antal följdfrågor som du ignorerar.

– Ja, men jag kan svara på dem när du har publicerat de svar som jag redan har skickat till dig. Då kan jag kika på dem.

Hur kommer det sig att ni avpublicerade?

– Det kan jag skicka via mejl. Nu måste jag gå vidare med min nyhetsredaktion.

Senare får vi följande skriftliga besked som förklaring till varför man valt att avpublicera sin fingrar i luften-undersökning.

Vi tog bort undersökningen eftersom vi ville vara med i dialogen som uppstod och vi hade helt enkelt ingen som kunde vara det under natten. Inläggen i den innehöll hatiska kommentarer mot både grupper och enskilda personer och spridning av den typen av diskussionsklimat vill inte jag att vi som P4-kanal bidrar till. Därför kommer vi inte att lägga upp den igen.

Skapas ny test i sociala medier

I sociala medier är det nu flera som låtit sig inspireras av statsradion och skapat egna självtest. Nedan följer ett test från medborgarjournalisten Katerina Janouch.

P4 Gävleborg Sveriges Radio (redaktionerna Gävle, Hudiksvall samt Bollnäs, Sport, Teknik, Administration – 100% vit hudfärg samt 99% pursvenska namn) har brainstorming på redaktionen. DET KÄNNS INTE BRA, detta att vara blek i hudkulören i dessa dagar. Begäret efter att lära sig mer om hur det är att vara VIOLETT i Gävleborg är oändligt. Därför lanserar man FINGERTESTET – Hur privilegierad är DU? ????☝?????✌???
Chefen Kerstin Carlsson (ljus nyans av sockervadd) sammankallar de anställda. ”VI TESTAR!! Börja med att hålla upp 5 fingrar. För varje påstående ni känner igen tar ni ner ett finger. Redo?”

– Har du fått körkort betalt av Länsstyrelsen för att du ska integrera dig lättare i Sverige?

– Har du varit och krigat i Mellanöstern och fått skyddad identitet i Sverige när du kommit ”hem”?

– Har en kommun köpt tre lägenheter för cirka 14 miljoner till dig och dina tre fruar samt era 16 barn?

– Går du före bostadskön i 174 av landets 290 kommuner?

– Får du betala högst 25 kronor för annan sjukvårdande behandling än läkarvård med remiss? Som kurator, sjuksköterska eller sjukgymnast?

– Kostar din tandvård max 50 kronor även om du måste byta ut varenda tand i munnen?

– Får du chans på chans av samhället som gängkriminell mördare: Ungdomsrabatter när du dömts för brott, lägenhet av socialtjänsten och ungdomsvård?

– Får du 25 000 i skadestånd för att du tycker att du blivit kränkt för att en lärare lyfter ut dig från klassrummet när du stör undervisningen?

Gävleredaktionen, Glada Hudik och Bollnäs sitter moloket samtliga med fem fingrar uppe. ??????
Kerstins ansiktsfärg förvandlas från vit till Stalinröd. ”RASISTER!!!” utbrister hon förtvivlat. ”NI ÄR RASISTER ALLIHOP!!??

https://www.facebook.com/katerinajanouch/photos/basw.Abpjnim498H-TCthsYQGHRv0CMYxxNRLZfLOk6BLPrIV55Gtmg-iZz_I-mXZlRmusXwh0Ddfw1ZTqK2y7BT1B8OxO0oAY8sLU27jY049mrqK1wYExo162O2V4tsRgtDmme85LIZ6hEvsEqvSeMrz9SWEIGa3PPAHCPS-WQOdU5LOuA/3136579186379274/?opaqueCursor=Abq7L7sXgJoAEMji70kD9ygd92IexE1N7DCFx_veX8yz03aI0p5nZVxEhU6-mkv9E7Wiyf_PM094xaSDL-Kmy_wGW2X5qlNOEXABf0qL-hD4wwNSD8KFUiYwR8x3hFZrUHpUJDMh4q6Q_OwnJnoKcM2YWcn_PzZLD5oCD9LSlJu24EXi5iBQk_fHEulZKy9F8W4Lh2JxL2upnVUzsulYAr4QAh1AycRPZsOo3vdXd5Xo_pN5_Y00MxeRO2YIAhqu5dEYGL9oY_k4E3KUUJKyhqzKy1qZFP1VX1rXLMck9VZS8Q9UcTJLLSWgsaSFbbWwFHqQdC2JbHouJU9bCTrvaUJ4f1Gqamvsp9qBieNat77xecnz8OfRIPLeCSgbC4KXNzKhE_EPiT6JCnxASSglX_H1sXUkvKUngr-DxgohmZa-AnBze8qA5q6mOG34b38TA-Tcynyp8i-Y-Cb5NxE2u4AQxOYaztpU21ZYGVeLsVLu0v1zQzjYRhCgYmIY_y0Jyj4Nd4LzF7Iu9zl2EIexHeA5_Dp9mKXlJ1bCzYlffbhGCzS-vqnqKz_dC0-j-UHuftPli1GWMjw41ayKeCh2DGGoRAEAGiq4z4pNbFZugM9HmA1uZIbvBgl1FXd8SPQ5mnOHbamA2n2iqXCAueO0xCtyIJM17T8jc-nSGBrMPowqEshk3C4oYA-sNDkO6r_C0Ra2uo0HbnX4QdTNs3YX8uRXwqHA-OFubxAixIcux5J21mtycN2jtw6qUiKtG8BDEmIOTqaoYT6twb6dK8ixAUQxpZ52VaAQcs287FFvew30SA

LÄS ÄVEN: SR och ”Asha” anklagar barnmorskor för rasism: ”Upptagna med min etnicitet”

authorimage

Tyckte du denna artikel var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!