I veckan var Sveriges Radio P4 först ut med att uppmärksamma det som de har kallat ”en barnmisshandel” – ett ingripande av vakter i Kista-gallerian mot en tonåring som inte hörsammade uppmaningen att lämna gallerian. SR och SVT publicerade hjärtskärande bilder på ingripandet med pojkens skrik – men utelämnade viktiga detaljer. Anledningen till avvisningen var trakasserier mot Kista-bibliotekets personal och besökare i flera timmar.

I den första artikeln om händelsen som publicerades av SR P4 finns endast en mening som handlar om den ursprungliga orsaken till varför vakterna tillkallades. Här är den:

”Det som är känt är att Jejje, 12, och hans vänner varit på Kista bibliotek där de ska ha betett sig på ett sätt som störde andra biblioteksbesökare där, varpå bibliotekspersonal kallade på ordningsvakter.”

Resten av artikeln ägnas åt en detaljerad beskrivning av vaktens våldsanvändning mot Jejje samt journalistens försök att ställa vaktbolaget mot väggen. I efterföljande artiklar skruvas tonläget upp ännu mer. Nu involveras även Rädda Barnen som slår fast: det här var en barnmisshandel. I efterföljande rapportering försvinner orsaken till ingripandet helt.

Händelseförloppet efter att vakternas uppmaning att lämna gallerian inte hörsammades framgår i två klipp nedan:

Samhällsnytt kan idag berätta att barngänget trakasserade Kista-bibliotekets personal och besökare i timmar innan vakterna tillkallades. Vi har tagit del av bibliotekets interna incidentrapport om händelsen som ägde rum på lördagen den 5 januari. Så här beskriver bibliotekarierna händelseförloppet:

”Strax innan kl. 18

Några 11-12-åringar var högljudda på barnavdelningen. En satt i bäbispölen med skor på (där är skoförbud). Personal 1 bad dem att dämpa sig, att lämna bebispölen (den delen är bara för bebisar och deras vuxna). De slutade inte, så Personal 1 tog hjälp av en kollega som kunde prata med dem. Personal 2 pratade med dem, vilket inte hjälpte, och bad dem sedan att lämna biblioteket, och sa att de är välkomna tillbaka om de sköter sig. Pojkarna gick ut.

Ca. kl. 18-19

Efter en kort stund är samma pojkar (3-4 st.) tillbaka igen på ”Berget” (triangeltrappan i biblioteket) stökiga med hög ljudnivå. Personal 3 pratade med dem och sade: ”Om ni inte kan lugna ner er får ni gå ut och ta lite frisk luft. Ni är välkomna tillbaka.” Personal trodde att de var på väg ut då, men de gick inte. En stund senare är pojkarna på lärzonen. De var mycket högljudda.

Personal 4 som bemannade lärzonen bad dem vara tysta och hänvisade dem till ungavdelningen där de kan sitta och prata utan att störa de som studerar. De lyssnade inte på personal utan började istället öppna dörrarna till våra studierum där folk satt och studerande, och störa de som satt där inne. Sedan gick de till stora tysta rummet i lärzonen där folk sitter och studerar. De ropade högt ”Biblioteket stänger, alla ska ut”.

Kl. 19.05

Personal 4 ringde nu på gallerians vakter för att få stöd i situationen. När vakten kom sprang barnen och spred sig ut i biblioteket. Personal 4 såg en vakt gå ut med en pojke. Personal 4 gick tillbaks till disken i lärzonen. Resten av kvällen någorlunda lugn.”

Här kan man ladda ner och läsa incidentrapporten i sin helhet: 2019-17

Ingenting av detta framkommer dock i rapportering av public service eller andra gammelmedier. Samhällsnytt söker journalisten på SR som var först med att skriva om händelsen för en kommentar.