0
Inrikes

Sveriges Radios redaktör saboterade polisens utlänningskontroller – bevakar migration åt SR

Publicerad 5/5/2020
Annons

SR och SVT driver just nu en samordnad påverkanskampanj för illegala migranter som man beskriver som en ”särskilt utsatt grupp” i den pågående coronaepidemin. SR har bland annat upplåtit sin plattform för att låta migranter utan uppehållstillstånd vädja om uppehälle för att inte ”dö av hunger eller corona”. Samhällsnytt kan berätta att ansvarig redaktör för inslagen – Rouzbeh Djalaie – är en asylaktvist som bland annat uppmanat till att störa polisens inre gränskontroller. Han har också uttryckt sig starkt hatiskt mot Sverigedemokraterna vilka han jämför med Nazityskland.

I slutet av april rapporterade Samhällsnytt hur den skattefinansierade public service-aktören SR mitt under coronakrisen valde att bekymra sig över att inkomster för tiggare och andra EU-migranter sinar just nu, varpå många återvänder hem till Rumänien. På måndagen följde Sveriges Radio upp påverkanskampanjen med ytterligare två artiklar om coronakrisens vardag för vad man kallar ”papperslösa”, det vill säga illegala migranter som saknar rätt att vistas i landet.

LÄS ÄVEN: Statsradion slår larm: lägre inkomster för EU-migranter i coronatider

SR berättar i ett inslag om Ersalan, som enligt egen uppgift är 21 år gammal och ”en av de papperslösa utan bostad i Stockholm – en grupp som är särskilt utsatt under coronaepidemin”. Vidare hävdar Ersalan att ingen vill veta av honom. Han och andra i samma situation tvingas därför tälta i skogen. De riskerar nu enligt SR att dö av hunger eller corona.

I ett annat inslag får vi följa Mustafa som enligt egen uppgift också är 21 år gammal – även han saknar tillstånd att vistas i Sverige och har undanhållit sig avvisning i två år. Mustafas har själv valt att stanna illegalt i Sverige men enligt statsradion beror hans utsatthet på beslutet att stänga gränser i samband med smittans framfart.

SR intervjuar i inslaget sedan Liisa Korvenranta från aktivistorganisationen Flyktinggruppernas Riksråd. Hon vill att kommunerna ger de illegala migranterna försörjningsstöd eller motsvarande.

SD-fientlig agendaredaktör

Samhällsnytt har tittat närmare på 55-årige reportern och redaktören Rouzbeh Djalaie som står bakom SR-artiklarna om migranter. Djalaie invandrade enligt Skatteverket till Sverige från Irans huvudstad Tehran år 1985 och har sedan dess arbetat med lokaljournalistik i Stockholms ’utsatta områden’.

År 2015 rekryterade statsradion honom där han nu numera titulerar sig agendaredaktör och agendaproducent på redaktionen för P4 och P5 Stockholm.


En nätgranskning av Djalaie visar att han uteslutande följer vänsterorienterade politiska konton på Facebook. Det handlar främst om konton som rör asylaktivism men även sådana som motsätter sig Sverigedemokraternas politiska närvaro i riksdagen.

Nedan några av de konton som Djalaie följer i sociala medier:Djalaie skriver att ”alla måste ha en SD i sitt twitterflöde”. Detta eftersom ”det är bra för ens mentala antirasistiska hälsa”.

Producerar politiska program och vill ”mangla SD”

Trots att Djalaie arbetar för Public Service, med lagstadgade krav på sig att vara opartiska, är han på Facebook öppet hatisk mot Sverigedemokraterna. En genomgång av hans inlägg under de senaste åren visar ett starkt förakt gentemot Sveriges enligt opinionsmätningar näst största parti.

Vid ett besök i Sveriges riksdag intar Djalaie på ett otillåtet sätt plenisalens talarstol. Det dokumenteras av hans fotograf och bilden publiceras sedan med texten ”Nu ska jag mangla SD”.

Samtidigt som Djalaie i strid med reglerna för SR är öppen med extrema politiska åsikter står han bakom produktioner på Public Service-företaget som rör politik och valrörelser. I debatten kring migrationsjournalistik och huruvida media under lång tid har varit ängsliga för att rapportera om frågor kopplade till invandring och Sverigedemokraterna är det Djalaie som i egenskap av ”agendaredaktör” får uttalat sig å Sveriges Radios vägnar.

Enligt Djalaie har den ängslighet som svenska medier känt kring dessa ämnen inte varit negativ eller bidragit till SD:s framgångar. Istället menar han att ”det är bra med ängslighet – det här handlar om människor som har farit illa och som är på flykt”.

– Man ska inte behandla invandringen som man behandlar reporäntan, slog Djalaie fast.

Jämför SD med Adolf Hitler

I ett antal inlägg skriver Djalaie att han känner igen Sverigedemokraterna i Adolf Hitlers framfart med att etablera Nazityskland.

Kontot ’Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack’ som Djalaie följer liknar SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof vid Adolf Hitler.

”Skulle med gott samvete ljuga”

När Djalaie rekryterades till statsradion var han öppet engagerad för illegala migranter. I sociala medier gav han bland annat sitt stöd för migranter som lurar sig in i länder genom att ljuga om sin ålder och bära falska handlingar.

Uppmanar till att störa polisens arbete

Djalaie har även uppmanat till att störa poliser i tjänst när de utför inre gränskontroller. På en nidbild som Djalaie har delat porträtteras SD:s riksdagsledamot Björn Söder som polis som säger att ”inte en jävel ska komma undan” gränskontrollerna.

På bilden exemplifieras det korrekta svenska utseendet med personer som den norske terroristen Anders Behring Breivik och Adolf Hitler medan folkkära profiler som Zlatan Ibrahimovic och Loreen får gestalta de utländska utseende som gränspolisen ska se upp med.

Djalaie berättar också att han själv deltar i påverkansarbetet mot polismyndigheten och för att försvåra dess arbete. Han lämnar identitetshandlingarna hemma och uppmanar andra att följa exemplet. Vidare vill han att man sprider en bild föreställande honom med hashtagen ”OcksåPapperslös”.

Därefter förmedlar Djalaie utförliga instruktioner om hur man går till väga för att störa poliserna på effektivaste sätt. Vid sidan av att inte ha med sig några identitetshandlingar bör man också gå fram till poliser som man ser utföra kontroller av misstänkt illegala migranter för att själv försöka bli föremål för kontroll.

Det gör man genom att fråga poliserna ”Vad händer här?” samtidigt som man sätter på sig en lapp som det står ”Papperslös” på.

Besväras över ”vita” och ”etniskt svenska” journalister

Med sin titel som agendaredaktör/-producent på statsradion har Djalaie även getts möjlighet att skriva en essä om journalistik hos vänsterliberala Institutet för mediestudier. I sin text uttrycker han bland annat att han ser det som ett problem att så många journalister har vit hudfärg och är etniska svenskar med en utbildning.

Skrattar åt Samhällsnytt

Samhällsnytt har ringt upp statsradions agendaredaktör för att bland annat höra om Djalaie tycker det är lämpligt att en person med hans politiska aktiviteter gör reportage om migranter för en skattefinansierad Public Service-aktör med krav på sig att vara opartiska.

När vi når Djalaie och presenterar oss som Samhällsnytt vill Djalaie först ge sken av att han inte vet vilka vi är, för att sedan hävda att vi är Sverigedemokraternas tidning. Han tillbakavisar därefter att han skulle ha engagerat sig för migranter med orden att det bara är vårt påstående.

Jag har några frågor om dina inslag som publicerades på måndagen om ”papperslösa”.

– Vilken tidning ringer du ifrån?

Samhällsnytt. 

– Vad är det för tidning? Samnytt menar du?

Ja precis.

– Jaha, Sverigedemokraternas tidning menar du eller?

Nej.

– Jag frågar dig tillhör tidningen Sverigedemokraterna.

Nej. Du tänker kanske på Samtiden.

– Jag måste få veta vilka jag pratar med. [Tystnad]

Jag lyssnade på dina inslag.

– Mm…

Hur ser du på lämpligheten i att du gör sådana här SR-inslag om papperslösa när du även har varit engagerad för den gruppen?

– Du jag ser att Kent Ekeroth är en av medarbetarna där och jag ser att Egor Putilov är en av medarbetarna där. Det… ehh… jag vill inte göra en intervju med er.

Du är reporter hos Sveriges Radio, en skattefinansierad public service-aktör, jag måste få ställa en fråga om det som publiceras. 

– Nej jag vill inte ställa upp på en intervju med dig.

Jag vill ändå höra hur du ser på lämpligheten att du gör sådana här inslag samtidigt som du har engagerat dig för migranter.

– [Skrattar] Det är du som påstår det. Du får, men jag tänker inte göra en intervju med dig. Jag vill inte. Du får respektera att jag inte vill prata med dig.

Bör inte Sveriges radios lyssnare få veta hur det är förenligt?

[Slänger på luren]

Vi har även sökt men i skrivande stund inte lyckats nå Sofia Taavitsainen som är chef över P4 Stockholm. Detta för att höra hur statsradion motiverar att Djalaie tillåts arbeta med politiska ämnen som migration och valrörelsen samtidigt som man hävdar att SR:s journalistik ska vara trovärdig och opartisk.

LÄS ÄVEN: SVT-journalist öppen med sitt hat mot SD – fick göra reportage om migranter

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons