sverige-corona-pixabay
Inrikes

Sveriges smittspridning nu den högsta i Västeuropa

Publicerad 3/26/2021
Annons

Corona-smittan har den senaste tiden tagit ny fart i Sverige som nu toppar listan över länder med flest antal nya smittfall i Västeuropa.Sverige fortsätter att i negativ bemärkelse sticka ut i covid-statistiken. Periodvis har vi legat högst i världen i dödstal förhållande till folkmängd. I somras toppade Sverige även siffrorna när det gäller nya bekräftade fall av smitta. Nu utmärker vi oss återigen.

De senaste veckornas accelererande smittspridning i landet innebär att vi nu har över 600 fall per 100 000 invånare, vilket är den högsta siffran i hela Västeuropa. Vi kvalar med de smittalen även in i toppstriden för Europa som helhet efter Tjeckien, Estland, Ungern och Serbien.

Enligt data från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC är snittet för smittade i Europa 283 nya fall per 100 000 invånare. Sverige har mer än dubbelt så många. Samtidigt är den absoluta siffran lägre nu än när det var som värst runt julhelgen förra året.

Då konstaterades fler än 7 000 nya fall per dygn jämfört med 4 850 idag. Siffran är dock på uppåtgående och drygt 25 procent högre än för bara ett par veckor sedan.

I Storbritannien som initialt drabbades relativt hårdare av den andra vågen har nu lyckats få ned smittspridningen rejält, långt under Sveriges och även till lägra tal än vara grannländer Norge, Finland och Danmark per capita räknat. Även i de stora länderna Frankrike och Spanien pekar kurvan nedåt i motsats till Sverige.

När det gäller dödstalen utmärker sig också Sverige med nu över 13 000 avlidna. Samtidigt släpar statistiken efter här och någon verkligt tillförlitlig siffra som kan jämföras med omvärlden finns för närvarande inte. Extrapolerat utifrån siffror för början av mars ligger vi dock nu något bättre till än tidigare i en internationell jämförelse och en bit under det europeiska snittet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons