Yasin The Don Yasin Byn Rinkeby Shottaz
Inrikes

Rapartist från topp-10 häktad misstänkt för brutal avrättning

Publicerad 1/3/2020
Annons

Samhällsnytt kan berätta att den Sverigetoppande rapartisten ’Yasin The Don’ hemmahörande i Rinkeby har häktats misstänkt för en avrättning där brottsoffret sköts i huvudet på nyårsafton. Artisten har tidigare fått sin musik marknadsförd av statsradion.

I början av november uppmärksammade Samhällsnytt hur en annan gangsterappare, 28-årige Alex Ceesay med miljoner spelningar på Spotify och YouTube, häktats misstänkt för en brutal avrättning i Stockholm. Ceesay, med förflutet i Kumlafängelset, marknadsfördes i gammelmedia för sin nya musikkarriär som Kriminalvården lagt grunden för genom betald inspelningsstudio. Det skulle vara vägen bort från brott. Men artisten fortsatte ägna sig åt brott parallellt med musikinkomsterna.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Yrkeskriminell lyftes fram som rapartist av Malou i TV4 – häktas nu för brutal avrättning

Nu uppmärksammas ytterligare en brutal avrättning med kopplingar till gangsterrap. Natten mot nyårsafton avrättades en 20-årig man med bakgrund i Kamerun på en parkeringsplats vid Hjulstavägen i Rinkeby. Brottsoffret var iförd skyddsväst när han fick skott mot huvudet. Enligt uppgifter till Samhällsnytt ska halva hans hjärna varit bortskjuten.

https://www.instagram.com/p/B6t2xM6HuE1/

Polisen kunde gripa direkt

Kort efter avrättningen hade ägt rum kunde polisen gripa fem personer med arabisk- och somaliskklingande namn i området och i en cirkulerande bil i ett annat område. Senare anhölls ytterligare två män i den lägre misstankegraden. De släpptes sedan men misstankarna kvarstår.

En av de misstänkta gärningsmännen som först greps och på fredagen begärdes häktad av kammaråklagare Aleandra Bittner är 21-årige Yasin Abdullahi Mahamoud, även känd som den Sverigetoppande rapartisten ’Yasin The Don’, tidigare ’Yasin Byn’.Tidigare daktning av Mahamoud med pistolhölster. Foto: Polisen

Miljoner spelningar i Sverige

Artisten som har över 113 000 följare på Instagram och flera miljoner spelningar på Spotify och YouTube har ett stort inflytande på ungdomar i vissa kretsar med sin brottsromantiserande musik.

I samband med att rapartisten släpper musik hamnar dessa låtar som de mest populära på båda medieplattformarna vilket med sina visningar också genererar miljonbelopp.

Ledande roll inom Rinkebygäng

Avrättningen på nyårsafton har starka kopplingar till Rinkebygänget Shottaz. Gänget ligger sedan flera år tillbaka i blodigt krig med ett annat Rinkebygäng med namnet Dödspatrullen (DP) rörande narkotikamarknaden i västra Stockholm och osämja efter grova rån mot växlingskontor.

Förutom avrättningar mellan gängen har det även skett förnedringar där gängmedlemmar har urinerat på fienden vilket filmats. Båda gängen består till synes av andra generationens invandrare från Afrika och särskilt Somalia.

Tillhör toppen inom Rinkebygäng

Brottsoffret på nyårsafton och rapartisten ingår i toppskiktet av Shottaz och stod båda nära den tidigare gängledaren ’Franky’ som tillsammans med ytterligare en gängmedlem avrättades utanför Köpenhamn i somras. För stunden ser det därför ut som att Shottaz har börjat avrätta egna talanger av ännu oklar anledning.

Nedan syns rapartisten täcka sitt ansikte och göra ett pistoltecken (andra personen från vänster). Längst till höger syns det numera avrättade brottsoffret.Greps med skarpladdad Makarov

Den 18 maj dömdes rapartisten Mahamoud i Solna tingsrätt till fängelse i två år och tre månader för två fall av grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Men redan hösten 2019 släpptes gangsterrapparen från fängelset efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Även brottsoffret som avrättades på nyårsafton i Rinkeby figurerade som tilltalad i samma mål rörande grovt vapenbrott. Han dömdes till fängelse i ett år och fyra månader.

Nedan följer en bild på vapnet som rapartisten bar runt på i Stockholm.

Gangstern lyftes upp av statsradion

I maj förra året när Mahamoud avtjänade straffet för grovt vapenbrott i ett fängelse med säkerhetsklass 1 tog sig statsreporter Mats Nileskär ut till gangsterartisten för att uppmärksamma honom.

LÄS ÄVEN: Musiken som romantiserar gängkriminalitet – genererar miljontals visningar

Det framgår av radioprogrammet att Kriminalvården vid besöket dukade upp med kaffe och bullar när Nileskär intervjuade rapparen om hans musik. Trots att SR inte har rätt att göra reklam marknadsförde statsradion sedan musiken på den skattefinansierade plattformen.

I intervjun fick Mahamoud även okritiskt framställa sig som ofarlig och att han nu skulle satsa på musiken. I radioinslaget hos SR spelades flera av hans låtar och i deras artikel fanns låtar med direkta länkar till både Spotify och Youtube.

– Jag har aldrig skadat någon, sade Mahamoud inför lyssnarna.

LÄS ÄVEN: Nästan en gängkriminell dödsskjutning i veckan – ”Påminner om krigstillstånd”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons