Per Carlsson SVT

T.v. Statsreporter Per Carlsson. T.h. Islamic Center. Foto: Faksimil LinkedIn/News Øresund

Avslöjanden

SVT anklagar Paludan för att skicka hotbrev till moské

Publicerad 11/11/2020
Annons

På tisdagen rapporterade statstelevisionen om ett misstänkt farligt föremål som skickats till moskén Islamic Center i Malmö. I artikeln framför statsreportern att det finns en ”koppling till Paludan”. Men några belägg för påståendet presenteras inte och när Samhällsnytt ringer upp pudlar reportern.

Det var omkring lunchtid på tisdagen som ett misstänkt brev påträffades hos moskén och Nationella bombskyddet skickades till platsen som spärrades av.  Vid en undersökning konstaterade polisen att föremålet var ofarligt. 

LÄS ÄVEN: Polisen efterlyser 14 invandrare efter koranupploppen i Malmö

SVT: ”Koppling till Paludan”

Statsreporter Per Carlsson bygger ut artikeln med ett stycke där man misstänker att dansk-svensken Rasmus Paludan, partiledare för islamkritiska Stram Kurs, är avsändare av det påstådda hotbrevet. Men några konkreta belägg för det presenteras inte.

Istället framför statstelevisionen att Paludan i augusti hade annonserat att bränna en koran i närheten av Islamic Center. Detta i samband med att han och konstnären Dan Park ansökte om demonstrationstillstånd i Rosengård, vilket senare skulle bli flera platser i Malmö och därefter större delen av Skåne.

Polisen nekade demonstrationerna eftersom man inte kunde garantera säkerheten. Vidare meddelade polisen Paludan vid Öresundsbron att han hade ett inreseförbud i Sverige i två år – vilket SVT menar satte stopp för en koranbränning utanför Islamic Center.

Rasmus Paludan. Foto: News Oresund

Polisen: ”Ser ingen omedelbar koppling”

Det är för SVT tillräckliga bevis för att i november sätta mellanrubriken om koppling till den danske partiledaren. Detta trots att Kim Hild som är polisens presstalesperson säger att man inte ser några sådana kopplingar.

– Vi ser ingen omedelbar koppling, men vi stänger inga dörrar, säger Kim Hild.

Statsreportern ska ändra texten

Samhällsnytt ringde Carlsson för att höra hur han resonerar med rubriksättningen ”koppling till Paludan” utan att ha några belägg för den.

Trots att Carlsson svarar på sin arbetstelefon säger han plötsligt ”nu är jag lite upptagen och har inte tid att prata med dig just nu”. Detta efter att han får höra att vi ringer från Samhällsnytt.

Hur kom ni fram till kopplingen till Rasmus Paludan? 

– Det är polisen som har kommit fram till kopplingen. De har sagt så i en intervju som TT har gjort med polisen. Så vi har inte kommit fram till någonting. Vi har bara refererat vad presstalespersonen har sagt.

Ni har lagt till mellanrubriken ”koppling till Paludan” samtidigt som polisens presstalesperson hävdar att det inte finns någon omedelbar koppling. Hur resonerar ni?

– Jag får nästan ta fram det här för att titta hur det ser ut. En mellanrubrik, den största funktionen är ju att dela upp texten i småbitar så att man kan ta till sig den och ibland blir det ofullständigt. Jag antar att du spelar in det här så att du får en bra upptagning av vad jag svarar. 

[Carlsson läser igenom sin artikel]

– Nej precis, men man tittar ju på den här händelsen, man kopplar den till det och sen säger hon ju inte att det är så men att det ska utredas.

Är det sakligt att sätta den mellanrubriken när polisen svarar så?

– Hon säger ju inte att det inte finns en koppling utan att det ska utredas. Det är klart att det skulle kunna formuleras på ett annat vis. Som sagt när man sätter en mellanrubrik så gör man ju det för att det ska bli lätt att ta till sig den.

–  Jag tycker väl att den här fungerar men det är klart så som du frågar nu så skulle man ju kunna skriva ”Paludankoppling ska utredas” istället. Om du tycker det känns bättre så håller jag med att det… Nu sitter vi inte och nagelfar och jag tycker inte den är fel som den är men det kanske skulle vara tydligare om jag formulerat mig så istället.

Jag är mest nyfiken hur ni resonerar på redaktionen.

– Nyhetsarbete går till så, det vet väl du som är journalist, att man bygger ett hus med små stenar. Linda började skriva på det här sen gick jag på passet och jag har ringt polisen och sen kom TT med den här informationen.

– Summa summarum jag har inget emot att vända på det här. När jag kommer till jobbet klockan två så kan vi ändra på det. Om det står ”Paludan-koppling ska utredas” så är det vad hon säger.

Efter vårt telefonsamtal har statstelevisionen ändrat texten.

Paludan avfärdar anklagelsen

Rasmus Paludan skriver i en kommentar till Samhällsnytt att han inte har något att göra med hotbrev.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons