De vänsterliberala partierna har mött skarp kritik för användandet av det nazism-signalerande begreppet ”blåbrun” för det konservativa regeringsalternativ bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som formerat sig inför valet i höst. Men nu legitimerar statstelevisionen beteckningen genom att själva använda den i sin nyhetsrapportering.

I det senaste avsnittet av SVT:s politiska utfrågningsprogram 30 Minuter var det Vänsterpartiets profil Ali Esbati som skulle grillas av statstelevisionens nyhetsankare Anders Holmberg. Esbati fick dock vid upprepade tillfällen kalla regeringsalternativet M+SD+KD för det grovt pejorativa ”blåbrunt” utan att detta ifrågasattes.

På SVT:s förstasida används begreppet också i rubriken för den notis där man puffar för programmet med Ali Esbati. Detta utan att det sätts inom citattecken för att tydliggöra att det är Ali Esbatis kontroversiella ordval. Statstelevisionen legitimerar därmed beteckningen som en del av sin journalistiska vokabulär.

Slingrade sig om kommunismen

Esbati kallade sig tidigare med stolthet för ”kommunist”. Detta trots att detta uppfattas som grovt stötande för många anhöriga till kommunismens dödsoffer i folkmord som i antal vida överstiger nazismens.

fråga från Holmberg sade Esbati att han numera slutat kalla sig kommunist. Som skäl för detta uppgav Esbati att kommunism ”förknippas med” inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter, något han numera anser ”är dåligt”.

På en följdfråga om huruvida Esbati var okej med sådant tidigare antyder han att han, trots mogen ålder och långvarigt politiskt engagemang på hög nivå, förut inte förstod att kommunism anses oförenligt med grundläggande demokratiska värderingar. Ett svar som Holmberg låter sig nöja med.

Esbati får dock ytterligare en fråga på temat. Vänsterpartiets ungdomsförbund gick för en tid sedan ut och deklarerade att man har ett kommunistiskt Sverige som slutmål och Holmberg ville veta hur Esbati ser på det.

Vänsterprofilen menade dock att han ”känner sig helt trygg med” att ungdomsförbundet Ung Vänster lägger helt andra betydelser i begreppet kommunism än inskränkningar i eller avskaffande av demokratin. Detta trots att Ung Vänster också definieras sig som ett ”revolutionärt ungdomsförbund och anser att det inte räcker att förändra samhället med reformer” och har som ett av sina huvudmål att avskaffa marknadsekonomin.

Hela SVT-intervjun med Ali Esbati kan ses HÄR.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartiets ungdomsförbund: ”Kommunism är målet”

Varit i flera blåsväder tidigare

Samnytt har tidigare uppmärksammat flera kontroversiella utspel från Esbati. I augusti 2020 menade V-profilen att det är ett värre brott att berätta att det är invandrargäng som begår merparten av de brutala förnedringrånen mot unga än det är att begå rånen.

LÄS ÄVEN: Ali Esbati (V): Alltför sanningsenlig beskrivning värre än våldsspiral

När Esbati – inspirerad av Black Lives Matter-rörelsen i USA – i juli samma år menade att den svenska polisen kan monteras ned och fick kritik för detta från företrädare för Polismyndigheten var Vänsterprofilens svar att kritikerna ägnade sig åt ”högerextrem propaganda”.

LÄS ÄVEN: Polis invänder mot nedmontering av polisen – ”högerextrem propaganda” enligt V-riksdagsledamot

Det väckte också starka reaktioner när Esbati, efter det gängkriminella mordet på 12-åriga Adriana i Norsborg i södra Storstockholm i augusti 2020, på ett sätt som många uppfattade som osmakligt hånade polisers sympatiyttringar om att även små flickors liv har betydelse.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartiet hånar polisens sympatier för ihjälskjutna 12-åriga flickan