På valbevakningssidan med de ämnen som SVT avser att bevaka inför valet lyser det ämne som är viktigast för väljarna enligt opinionsmätningar med sin frånvaro – invandring och integration. Efter Samhällsnytts frågor till SVT redigeras sidan. Integration läggs till på listan – mer än två månader efter lanseringen. ”Vi ska ge många perspektiv och spegla hela Sverige”, förklarar den statliga televisionen.

Förra veckan uppmärksammade Samhällsnytt att statliga televisionen ägnade endast ett par meningar åt en av torsdagens viktigaste nyheter – amnestin för 9 tusen så kallade ensamkommande. Vår rapportering gick inte obemärkt förbi: SVT:s kommunikationschef, tidigare anställd hos vänsteraktivistiska Rättviseförmedlingen, försökte sätta press på redaktionen med krav på att censurera vår artikel i efterhand.

LÄS MER: SVT mörkade afghanamnestin: ”inte ett enda ord” i torsdagens långa Aktuellt

Idag kan vi berätta att inom ramen för SVT:s storslagna valsatsning har statstelevisionen valt ut de ämnen som bedömdes vara viktigast för det kommande valet. I en annons på SVT:s hemsida som lagts ut den 3 april radas ämnena upp: vården, skolan, klimatet, jobben, brott och straff. Av de fem ämnena är fyra traditionella rödgröna ämnen, medan ämnet Brott och straff som anses ägas av borgerliga partier kommer sist på listan.

Samtidigt lyser den frågan som bedöms som viktigast av flest svenskar – invandring och integration – med sin frånvaro. Enligt en mätning av DN/Ipsos ansåg hela 38% av svenskarna att invandring och integration är det kommande valets viktigaste ämne, vilket placerar det på en klar första plats.

David Ahlin, opinionschef på Ipsos, sade då i en kommentar till tidningen:

– Vår mätning bekräftar att 2018 års valrörelse kommer att handla om andra politiska konflikter och frågor än förra riksdagsvalet. Traditionella välfärdsfrågor var mer dominerande då. Nu får vi en annan diskussion där integration, flyktingar och brottslighet kommer att få större vikt.

Vården kommer först på andra plats med 32% av svenskarna och skolan – på tredje med 28%. Med andra ord kan man notera att ämnena är placerade i samma ordning som på SVT:s valbevakningssida, men med ett undantag – det viktigaste ämnet Invandring och integration finns inte med på listan.

LÄS MER: SVT rasande över Samhällsnytts rapportering – kräver att artikel censureras

I ett mejl uppger Eva Landahl, SVT:s programchef och ansvarig för valplaneringen, följande till Samhällsnytt när vi ställer en fråga om hur det kommer sig att valets viktigaste ämne inte finns med på listan:

”Vi har bevakat invandringsfrågan i alla våra ämnen eftersom den numer ingår i  de flesta frågor. Dessutom gjorde vi en stor satsning på integrationsfrågan runt hela landet.  Fler har undrat varför den satsningen är så svår att hitta. Vi borde ha lyft den tydligare  och nu är det gjort. Du hittar den på samlingssidan under rubriken ”integration”.”

Strax efter att vi får mejlet dyker en ny kategori upp i annonsen på SVT:s hemsida där det mycket riktigt står Integration. Vi ställer en följdfråga till Landahl:

Invandring och integration är dock två olika ämnen. Kommer invandringen inte att lyftas som ett separat ämne i valbevakningen?

”Vi har gjort många debatter och inslag om invandring i våra nyhetssändningar som  är en del av vår valbevakning. Vi tittar just nu på hur vi kan kategorisera allt vårt  valmaterial så att det blir lättare att hitta.”, svarar Landahl i ett mejl till oss.

Vi ställer en ny fråga:

Ändå fanns Invandring och integration inte med på listan med ämnen i mer än två månader tills vi började ställa frågor. Anser du att SVT agerade opartiskt och neutralt i det här fallet, när ni lyfter upp frågor som gynnar regeringspartierna och tystar ned frågor som gynnar oppositionspartierna?

Den frågan får vi inte något svar på. I en artikel på SVT:s hemsida skrev dock Landahl följande under rubriken ”Så arbetar SVT med valbevakningen”:

”Målet för oss är att vara nära publiken, lyssna på människors erfarenheter och synpunkter och ta deras frågor vidare till politikerna. Vi ska ge många perspektiv och spegla hela Sverige.”

Här kan man jämföra hur den statliga televisionens sida med ämnen såg ut i morse och i eftermiddag – efter våra frågor till SVT: