SVT-chefen Hanna Stjärne: Inget problem att 70% av våra journalister röstar V eller MP
Foto: SVT

Det är viktigt med en mångfald av etniciteter, men inte av åsikter. Så kan SVT-vd:n Hanna Stjärnes syn på statstelevisionen sammanfattas sedan hon igår intervjuats av den egna tv-redaktionen.
– Uppdraget är att förhålla sig neutral och opartisk i sin rapportering, säger Hanna Stjärne.

Under onsdagen intervjuade statstelevisionen sin egen vd Hanna Stjärne i programmet ”30 minuter”. I programmet får hon först flera gånger frågan av programledaren Anders Holmberg om hon anser att det är ett problem att förtroendet för SVT är lägre bland högersympatisörer än vänstersympatisörer – en fråga hon inte vill svara på.

Istället menar hon att förtroendet för statstelevisionen är högt bland alla väljare, oavsett partisympatier, även om det är ”något lägre” till höger.

– I den största förtroendemätningen, Som-mätningen, uppmättes ett förtroende på 81 procent för SVT, säger hon med eftertryck.

Siffrorna som Stjärne tar upp kommer från en ”extrainsatt” mätning som gjordes förra året med anledning av coronapandemin. I en liknande mätning från Som-institutet i år har förtroendet för SVT minskat till 73 procent.

Enligt Medieakademins senaste mätning har istället 65 procent av befolkningen förtroende för SVT, en minskning med åtta procentenheter på tio år. Lägst förtroende för statsmedierna har sverigedemokrater, kristdemokrater och moderater.

Inget problem att 70 procent röstar V eller MP

En undersökning som journalistikprofessor Kent Asp gjorde 2011 visar att hela 70 procent av alla journalister på SVT röstade på antingen Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Ingen röstade då på Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna.

SVT-vd:n ser emellertid inte något problem med att så många av de anställda hyser vänstersympatier. Hon menar att det är ”en väldigt hypotetisk fråga” att medarbetarnas politiska åsikter skulle kunna påverka journalistiken.

– Att vara journalist är ett yrke. Det är en profession. Uppdraget för oss och alla journalister är att förhålla sig neutral och opartisk i sin rapportering, att agera professionellt oavsett vad man har för personliga preferenser, svarar hon.

Viktigt med etnisk mångfald

Däremot är det viktigt med etnisk mångfald i tv-rutan. SVT för till och med statistik över sina anställdas etniska bakgrund. Syftet uppges vara att få en ”bredd av kandidater” och minska andelen svenskar.

– Det är för att inte att riskera att missa kompetens, menar Hanne Stjärne som varnar för att anställa för få invandrare.

– Det skulle kunna vara en signal om att vi har missat kompetenta personer. Att vi har tänkt för snävt i våra rekryteringar.

SVT-chefen hävdar emellertid att tv-bolaget nyligen slutat med den typen av rasregister.

– Vi har inte gjort det här nu, men vi har gjort det tidigare, säger Hanna Stjärne.

LÄS ÄVEN: Brottsdömd miljöextremist bakom SVT-dokumentär som spred falska påståenden om svenskt skogsbruk

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: SVT satsar på egen privat beväpnad polisstyrka

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.