Statstelevisionen vägrar publicera identiteten på den irakiske asylmigrant som mördade 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla och sedan förvarade hennes huvud i hemmet. Detta motiverar chefer hos den skattefinansierade Public service-aktören med att det inte finns ett ”oavvisligt allmänintresse” och att det inte skulle bidra till att skapa större förståelse kring brottet att få veta att gärningsmannen har bakgrund i ett land med våldsbejakande hederskultur.

Det var den 14 november förra året som 23-årige Tishko Ahmed avrättade 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla med trubbigt våld och sedan styckade kroppen med en kökskniv. Vid en husrannsakan påträffade polisen tonårsflickans inplastade huvud en resväska. På måndagen dömdes Tishko till livstids fängelse.


Wilmas huvud påträffades i väska. Foto: Polisen

LÄS ÄVEN: Wilma styckades med kökskniv när hon gjorde slut: ”Fick vad hon förtjänade, den lilla horungen”

Mördaren är endast ”ex-pojkvännen”

Men trots att dom har fallit i målet fortsätter Sveriges television att mörka gärningsmannens identitet och även faktumet att han är en asylmigrant från ett land med utbredd våldbejakande hederskultur – uppgifter som skulle kunna bidra till att skapa större förståelse för motivet till mordet. Istället får tittarna och läsarna endast veta att det är ”ex-pojkvännen”.

SVT: ”Finns inte ett oavvisligt allmänintresse”

Det är ett beslut fattat av Kiki Bek som är inrikeschef och tillförordnad ansvarig utgivare för SVT Riksnyheterna, och Marie Sjöberg som är tillförordnad ansvarig utgivare för SVT Väst. Kollegorna försvarar sitt beslut med att statstelevisionen har en ”restriktiv hållning” när det gäller namnpubliceringar av misstänkta eller dömda brottslingar.

SVT-cheferna hävdar sedan att man har rapporterat ”detaljerat” om utredningen men också om den nu dömde mannens relation till Wilma. Detta trots att den skattefinansierade Public service-aktören exempelvis helt undanhållit uppgifter om att pojkvännen Tishko Ahmed styrde flickans liv i bland annat klädval och umgänge genom att hänvisa till islamisk lag.

De menar att det inte är möjligt att publicera mördarens identitet och bakgrund eftersom det inte finns ”ett oavvisligt allmänintresse”. Enligt Bek och Sjöberg skulle det inte skapa större förståelse kring brottet. Att Tishko och hans anhöriga bor i Sverige anser man är ytterligare en anledning till att inte avslöja hans identitet.

SVT visade europeisk mördare

När Nerijus Bilevicius från Litauen dömdes till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm i Götene år 2017 hade statstelevisionen inte några problem med att publicera fullständiga uppgifter.

SVT kritiseras för aktivistisk hållning

I kommentarsfältet hos Facebookkontot ”I allmänhetens tjänst – granskning av public service” har många uttryckt ilska över statstelevisionens sätt att undanhålla identiteten på Wilma Andersson mördare. Flera menar att statstelevisionen har en politiskt aktivistisk hållning.

Samtidigt kritiseras SVT för att utan problem hänga ut företagsledare som i ett personalbrev påstås yttra kritik mot feminism. En person skriver ironiskt, ”det finns ett oavvisligt intresse att veta hur Dollarstores VD ser ut”.


Asylaktivistisk och SD-fientlig chef

När Samhällsnytt tittar närmare på SVT-cheferna ser vi att Marie Sjöberg som varit med och fattat beslutet gillar Facebookkontot ”En Röst Mot Rasism” som sägs vara ”en kulturell motvikt mot främlingsrädslan och rasismen i samhället”.

Kontots innehåll är uteslutande inriktat på asylaktivism samtidigt som hat mot Sverigedemokraterna utrycks där partiet kopplas samman med rasism och nazism. I ett inlägg uppmanas följarna också begå brott: ”göm en flykting – om det blir olagligt – göm två”.
Nedan syns Sjöberg bära en keffiyeh – i Sverige mer känd som ’palestinasjal’ – ett plagg som för några decennier sedan var något av ett mode i vissa kretsar men numera förknippas med väpnad Israelfientlig palestinsk milis.


Marie Sjöberg. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Ny studie: Alltjämt kraftig slagsida åt vänster hos svenska journalister

authorimage