I spåren av asylkaoset 2015 tvingades lilla Ronneby I Blekinge med 12 000 invånare ta emot 2 000 migranter från Mellanöstern och Afrika. Dokumentärfilmaren Tom Alandh har för SVT:s räkning skildrat hur den anrika svenska brunnsorten på några år slagits sönder av kriminalitet och sociala problem.

Ingenstans har tilliten mellan människorna minskat så drastiskt som i Ronneby. Den direkta anledningen är den enorma inflyttningen av utomvästliga migranter till orten som i ett slag slog sönder den trygghet och sammanhållning som tidigare kännetecknade samhället.

Beslutsfattarna i Ronneby mäktade inte stå emot när regeringen pressad av sammanbrottet i asylmottagandet körde över tidigare överenskommelser och tvingade på orten 3 000 migranter, motsvarande en fjärdedel av invånarantalet. Man visste i Stockholm att det i staden fanns många lediga lägenheter efter att högskolan lagts ned och dessa ville man nu fylla med migranter.

Dokumentärfilmaren Tom Alandh beslöt sig för att åka till staden och porträttera den negativa utvecklingen. Problemen finns överallt i samhället – i skolan som i ett slag fick 1 000 nya elever som inte talade svenska och inte alltid med de förkunskaper i ämnena som man kan förvänta sig i relation till ålder, i bostadsområdena där kriminalitet. skadegörelse, droger och sociala problem brett ut sig och i brunnsparken som annekterats av muslimska fundamentalister, något Samnytt tidigare rapporterat om.

S-märkte ledarskribenten Widar Andersson på Folkbladet skriver efter att ha sett dokumentären om migranterna att ”de kom inte för att arbeta, inte för att studera utan de bara kom”. Han konstaterar också att den lärdom som kan dras av filmen är att ”vi behöver en lång period där invandring tydligt hänger ihop med arbete. Och där valfrihet inte betyder friheten att inte lära sig svenska eller att leva på bidrag i oändlighet

Dokumentären kan ses på SVT Play HÄR.

Läs alla artiklar på Samnytt om problemen i Ronneby HÄR.