Hamid är 19 år på bilden t.v.. Faksimil Instagram/SVT

21-årige Hamid trots rapporter om massdöd på äldreboenden: ”Ensamkommande drabbas mest”

På fredagen publicerade statstelevisionen i Dalarna ett reportage med ödesmättad dyster pianomusik i bakgrunden där man ger utrymme till 21-årige Hamid som menar att gymnasiemigranter som saknar asylskäl kan få svårt att hitta ett arbete i coronakrisens Sverige och därför kanske måste resa hem. I inslaget påstås också att coronaviruset drabbar ’ensamkommande’ mer än andra grupper. Reportaget möts nu av kritik.

Samällsnytt har vid flera tillfällen under våren uppmärksammat hur den skattefinansierade public service-aktören SVT:s lokalredaktioner ägnar sig åt vad många uppfattar som kampanjjournalistik till förmån för migranter från främst Afghanistan – personer som enligt lagar och regler ska, men inte vill, återvända hem om de inte kan ordna en anställning i Sverige och försörja sig själva.

LÄS ÄVEN: Gymnasiemigranter besvikna på jobbkrav för att få stanna: ”Jag trivs inte så bra i Afghanistan”

Inslagen kritiseras för att inte vara nyhetsmässiga, faktakorrekta och opartiska, utan ha ett migrationspolitiskt budskap med syfte att påverka opinion och beslutsfattare.

De ifrågasatta reportagen innehåller möten med utvalda unga män inom den grupp om många tusentals personer som omfattas av den så kallade gymnasielagen och som trots avsaknad av asylskäl har fått stanna i Sverige för att kostas på en gymnasieutbildning.

För att fortsatt få stanna i Sverige även efter slutfört gymnasium krävs att man varaktigt kan försörja sig själv genom att ordna en tillsvidareanställning. I statstelevisionens reportage bereds intervjuobjekten utrymme att beklaga sig över detta krav samtidigt som inga kritiska frågor ställs och ingen balanserande belysning av frågan görs, något som möter kritik.

”Särskilt ensamkommande från Afghanistan”

I ett färskt inslag från Borlänge kommun upplåter SVT Dalarna sin plattform åt Hamid som enligt egen utsago är i gymnasieålder. Han berättar om en oro som han hävdar att många av hans ”ensamkommande” kamrater på gymnasiet upplever som tar examen i år och nu måste hitta ett jobb inom ett halvår, något som sägs kunna bli svårt i coronakrisens Sverige.

Själv har Hamid ett år kvar på gymnasiet och behöver inte söka jobb på länge än. Det framgår inte varför SVT valt att låta honom förmedla ostyrkta andrahandsuppgifter i stället för att tala direkt med någon av de ’ensamkommande’ som nu ska ut på arbetsmarknaden.
Felaktiga faktauppgifter om covid-19

Kritik riktas också mot att SVT utan att rätta uppgiften låter Hamid påstå att coronasmittan ”särskilt” och ”mest” har drabbat ’ensamkommande’ från Afghanistan och andra länder”. Siffror visar att de stora riskgrupperna och de som drabbas hårdast av covid-19 är de äldre och sjuka i samhället, inte unga friska män som Hamid.

LÄS ÄVEN: SVT-journalist öppen med sitt hat mot SD – fick göra reportage om migranter

authorimage

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.