SVT fälls för fake news om corona – för fjärde gången
Foto: Arkivbild

Sveriges Television fälls nu för fjärde gången av Granskningsnämnden för radio och tv för att ha spridit falsk information om coronapandemin. Det framgår av ett beslut som Myndigheten för radio och tv publicerat på sin hemsida.

Det är ett inslag om coronavaccination från 7 juli i år som kritiseras av nämnden. Anledningen är en tv-grafik som visades för tittarna och som gav sken av att en större andel svenskar låtit sig vaccineras än vad som var fallet.

Enligt grafiken som statstelevisionen visade hade över 60 procent av svenskarna vaccinerats med minst en vaccinationsdos. I verkligheten var det emellertid endast 52,5 procent som tagit minst en spruta.

Granskningsnämnden skriver i sitt beslut att inslaget gav ”en missvisande bild av Sveriges vaccinationsgrad i förhållande till resten av världen. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet.”

Fjärde fällningen

Granskningsnämnden ingår i Myndigheten för radio och tv. Nämndens ordförande samt de sex ledamöterna och fyra ersättarna utses av regeringen. Deras arbete är att hålla ett granskande öga på radio och tv-sändningarna i Sverige.

I år har inte mindre än fyra av statstelevisionens inslag om coronapandemin fällts av nämnden. Det första fällda inslaget gällde en så kallad ”Corona special” som sändes i december förra året då det felaktigt påstods att dödligheten i corona var högre i Sverige än i USA.

Sedan dess har nyhetsprogrammet Rapport fällts för att i mars i år ha spridit falska uppgifter om hur många som lagts in på sjukhus med covid-19 och ett Aktuellt-inslag månaden därpå spred vilseledande uppgifter om hur stor smittspridningen då var i Sverige jämfört med resten av Europa.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.