Vid fem tillfällen påstod SVT i sitt program Morgonstudion att poliser i USA skjutit ihjäl en obeväpnad man. I själva verket var brottslingen beväpnad med ett elchockvapen. Nu fälls den skattefinansierade public service-aktören för brott mot kravet på saklighet eller vad som i dagligt tal kallas fake news.

Den falska nyheten kablades ut i samband med rapporteringen kring den rasidentitära och vänsterraidkala Black Lives Matter-rörelsens våldsamma framfart över USA i spåren av att den svarte livsstilskriminelle drogmissbrukaren George Floyd avlidit i hjärtstillestånd samband med ett polisingripande i maj.

Påståenden som visat sig sakna stöd i tillgänglig statistik cirkulerade om att vita poliser i USA med rasistiska motiv ofta skjuter ihjäl obeväpnade svarta personer. SVT har fått kritik för att ansluta sig till en osaklig bild och nu fälls man alltså av Granskningsnämnden för detta.

Nämnden skriver:

Inslaget, som sändes vid fem tillfällen under morgonen, handlade om att två amerikanska poliser var misstänkta för brott i samband med en dödskjutning vid ett ingripande. I inslagets rubrik stod att mannen som sköts av polisen var obeväpnad. Mannen höll dock i ett elchockvapen vid skjutningstillfället och nämnden anser därför att han får anses ha varit beväpnad. Inslaget strider därmed mot kravet på saklighet (20/02606).

Även SR fälls

Samtidigt fälls också systerbolaget Sveriges Radio i ett annat ärende.

I ett avsnitt av Söndagsintervjun i P1 framställde influeraren och entreprenören Isabella Lwengrip sin barndom som ”ett trauma” orsakat av hur hon behandlats av sina föräldrar. Dessa bereddes dock inte utrymme att bemöta påståendena. Mamman anmälde inslaget till Granskningsnämnden som nu alltså fälls.