SVT förklarar: Därför skrev vi om Ulf Kristerssons städhjälp
Foto: Arkivbilder/Twitter

Sveriges Television kritiseras för att försöka ”skifta fokus” och sprida en ”fejknyhet” sedan man under måndagen publicerat ett nyhetsinslag om M-ledaren Ulf Kristerssons städhjälp. Nu svarar Johan Juhlin, en av statstelevisionens journalister som arbetat med nyhetsinslaget, att syftet var att lyfta fram det så kallade ”skuggsamhället”.
– Skuggsamhället bryter in och hålls om ryggen av företag som utför tjänster, säger han till Samnytt.

– Det får vara slut med arbetsgivare som lockar hit utländska löntagare och sedan låter dem arbeta under slavliknande villkor. För det är skamligt och det ska självklart inte vara lagligt!

Så uttryckte sig statsminister Magdalena Andersson (S) till rungande applåder på LO:s kongress 1 december förra året.

När det i helgen visade sig att statsministern själv anlitat ett städbolag som inte bara saknar kollektivavtal, utan dessutom använder sig av svart arbetskraft som arbetar illegalt i Sverige, så blev det därför en stor nyhet. Det är många som påpekat att Magdalena Andersson inte lever som hon lär.

LÄS MER: Magdalena Andersson utnyttjade illegal städhjälp: ”Upp till var och en om man vill göra”

Anklagas för att ”skifta fokus”

En och annan blev därför förvånad när Sveriges Television under måndagen istället valde att fokusera på oppositionen och Moderaternas partiledare Ulf Kristerssons städhjälp. Kristersson anlitar nämligen också en städfirma för att hålla rent hemma. Till skillnad från statsministern har M-ledaren emellertid anlitat ett företag som betalar vita löner till människor som vistas lagligt i Sverige.

Kristersson säger i SVT-inslaget att han inte ”lagt [s]ig i” om städbolaget har kollektivavtal, men att han ”kollat att det är korrekta löner på alla sätt och korrekt fakturering”. Företaget Kristersson anlitat har i efterhand dessutom visat sig ha kollektivavtal.

Faksimil

I inlägg i sociala medier anklagas statstelevisionen för att försöka ”skifta fokus” och sprida en ”fejknyhet” genom att framställa det som att det finns juridiska oegentligheter kring Kristerssons städhjälp, trots att det inte gör det.

LÄS ÄVEN: SVT: En slump att ”mannen på gatan” var V-politiker

”Är detta rätt fokus, givet säkerhetsskandalen hos statsministern, eller verkar det avledande?” frågar sig t.ex M-profilen Richard Herrey på Twitter. Herrey påpekar dessutom att det inte är M, utan S, som kräver kollektivavtal och att frågan handlar om att Andersson inte lever som hon lär.

Vill sätta fokus på ”skuggsamhället”

SVT-journalisten Johan Juhlin är en av de journalister som arbetat med nyheten om Ulf Kristerssons städhjälp. Han gillar inte att Samnytt ringer och ställer frågor om publiceringen.

– Jag tycker det är så jobbigt, säger han.

Juhlin förklarar sedan att ett av statstelevisionens syften med att publicera nyheten var att uppmärksamma ”skuggsamhället” med illegal arbetskraft, och hur det drabbar vanliga svenskar.

– Nyheten var att Ulf Kristersson inte kunde svara på det när nyheten gjordes. Sedan kollade han upp det, och då hade de det, säger Juhlin.

– Jag vet också att Moderaterna inte tycker att kollektivavtal är så viktigt, men det intressanta här är att det är rätt svårt idag. Även om du pröjsar så vet du inte vad de bolag du anlitar har för underentreprenörer. Då kan du lätt hamna i det här skuggsamhället som ingen vill ha.

– Skuggsamhället bryter in och hålls om ryggen av företag som utför tjänster. Det är inte så jävla lätt att som privatperson veta om de som gör jobbet verkligen har det schysst.

LÄS ÄVEN: SVT:s klimatreporter rekryterades från MP till public service

”Hade fått honom att vinna hur stort som helst”

Johan Juhlin tycker också att Moderaternas egen partiledare borde svara på om det städbolag han anlitar har kollektivavtal eller inte eftersom ledande M-företrädare kritiserat statsministern för att anlita städbolag som saknar sådant avtal.

– Om han hade haft koll, då hade han sagt: Jajamen, de har kollektivavtal. Jag är moderat, jag gillar egentligen inte kollektivavtal, men det har de. Det hade fått honom att vinna hur stort som helst. Han hade ägt Magdalena Andersson som bara den. Eller hur?

Jag tror att om han hade gett ett svar som inte passat SVT, så hade ni inte tagit med det. Om han hade sagt: ”Jajamen, de har kollektivavtal”, så tror jag inte att SVT satt det i rubrik och gjort en stor nyhet av det?

– Ska jag vara ärlig? Det tror inte jag heller. För det hade inte varit någon nyhet. Däremot hade det varit ägigt av Kristersson om han hade kunnat säga det. Nyheten bestod i att Moderaternas gruppledare kritiserade statsministern för någonting som partiets egen ordförande inte hade koll på.

LÄS ÄVEN: Brottsdömd miljöextremist bakom SVT-dokumentär som spred falska påståenden om svenskt skogsbruk

LÄS ÄVEN: SVT-toppen om kritiken mot festen med Lööf och Sahlin: ”Surkartar”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.