SVT gav bakgrund på ”etnisk dansk” massmördare – men inte IS-terroristen i Oslo
Faksimil SVT/YouTube/Norska polisen

Statstelevisionen uppmärksammas nu för att hastigt ha gått ut med etnisk bakgrund på den 22-åring som öppnade eld och mördade flera i Köpenhamn på söndagen. Detta i motsats till det muslimska terrordådet mot en gaybar i Oslo – då statstelevisionen inte ansåg att det var relevant att berätta om IS-terroristens invandrarbakgrund från kurdiska delen av Iran.

Det var på söndagskvällen som danska polisen mottog larm om skottlossning på köpcentrumet Field’s. Tre personer dödades och fyra skadades allvarligt i dådet. En 22-årig dansk pekas, som av flera medier namngivits som Noah Esbensen, ut av polisen som en ung man som är ”känd av psykiatrin”.

LÄS ÄVEN: Polisen: Man bakom massaker i Köpenhamn ”känd av psykiatrin”

SVT: ”Etnisk dansk”

På söndagskvällen rapporterade SVT Aktuellt att misstänkt gärningsman är ”etnisk dansk”, vilket kontot Granskning av Public Service var först med att uppmärksamma.

Faksimil SVT Play

SVT om IS-terroristen: ”Norsk medborgare”

Det var däremot inte aktuellt för statstelevisionen att belysa 43-årige Zaniar Matapours invandrarbakgrund från kurdiska delen av Iran – efter att han hade öppnat eld mot en gaybar i Oslo där två personer dog och 21 skadades. Statstelevisionen beskrev IS-terroristen som en ”norsk medborgare”. Detta trots att norska medier tydligt gick ut med mannens invandrarbakgrund.

SVT: Inte relevant

Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks kontaktade statstelevsionen efter terrordådet i Norge för att höra hur det kommer sig att terroristens bakgrund mörkas.

– Det är inget vi skriver ut som standard om det inte har en särskild relevans för dådet, löd svaret trots att vittnen även berättat att mannen skanderade ”Allahu akbar” på brottsplatsen.

LÄS ÄVEN: SVT om varför islamistens bakgrund utelämnas: Inte relevant
LÄS ÄVEN: Tidigare SVT-reportern: ”SVT är en megafon för mångkultur och massinvandring”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.