svt-einar
Kultur

SVT gör hyllningsdokumentär om mördade gangsterrapparen – kan ha kostat miljon

Publicerad 1/12/2022
Annons

I oktober förra året fick gängkriminelle gangsterrapparen Nils ”Einar” Grönberg betala det ultimata priset för sin ambition att vara ”the real deal” och inte bara rappa om det gängkriminella livet utan också vara en aktiv del av det. Han sköts ihjäl med ett stort antal skott i centrala Stockholm. Nu skildras hans artistkarriär av statstelevisionen i en hyllningsdokumentär där även andra brottsaktiva gangsterrappare medverkar. SVT vägrar berätta vad skattefinansierade dokumentären kostat – men det kan röra sig om miljonbelopp.

När 19-årige Einar sent på kvällen den 21 oktober förra året blödde till döds på asfalten i Hammarby Sjöstad genomborrat av ett flertal pistolkulor hade han vid sidan av en karriär som gangsterrappare om den gängkriminella livsstilen också hunnit skaffa sig ett eget brottsregister. Detta har inte hindrat föräldrar från att låta sina barn ha Einar som idol och förebild eller media, inklusive public service, från att marknadsföra och hylla honom.

Nu meddelar statstelevisionen SVT att man i en påkostad dokumentär ska fortsätta att hylla den brottsbelastade gangsterrapparen postumt. Thomas Jackson, producent på SVT:s identitetspolitiskt ungdomsredaktion Edit motiverar initiativet med att Einar är ”en extremt viktig artist”.

– Vi vill gestalta en väldigt intensiv och explosiv artistkarriär, förklarar Jackson, med referens till gangsterrapparens onda bråda död.

Skulle tortera Jimmie Åkesson med blåslampa – bjuds in att medverka

I dokumentären medverkar också andra tungt kriminellt belastade gangsterrappare, däribland Sebbe Stakset. Utöver att ha suttit i fängelse för bland annat grovt vapenbrott, narkotikabrott, våldsamt motstånd och stöld även uppviglat till mord på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som han personligen hotat att kidnappa för att sedan i flera dygn tortera med verktyg och blåslampa.

Samnytt har sökt Thomas Jackson för att – mot bakgrund av den kritik som riktats mot att kriminellt belastade och gängkriminalitetsglorifierande artister marknadsförs av media – ställa frågor kring lämpligheten i att SVT ändå fortsätter med detta. Vi ville också veta hur mycket dokumentären kostat de svenska skattebetalarna. Han har dock inte gått att nå.

SVT vill inte svara på frågor

När vi når SVT Edits projektledare Sofia Manieri på telefon vägrar hon att svara på Samnytts frågor. Hon vill inte heller berätta vilken budget som avsatts för dokumentärprojektet.

Hur mycket har dokumentären om Einar kostat?

– Såna frågor svarar vi aldrig på.

Borde inte SVT vara transparenta med sådant nu när ni är skattefinansierade?

– Det får du prata med kommunikationsavdelningen om.

Vad är anledningen till att ni inte vill berätta vad dokumentären kostat?

[*klick*] Sofia Manieri slänger på luren.

Kan ha kostat skattebetalarna en miljon

SVT:s webbplats finns heller ingen annat motivering till att man vägrar tala om vad produktionerna kostar än att man har rätt att göra det på grund av att man inte omfattas av offentlighetsprincipen.

SVT har dock gjort ett undantag från tystnadsprincipen när det gäller Melodifestivalen. Man uppger att den kostar cirka 2,5 miljoner kronor per sänd timme att producera. En dokumentär som den om Einar är sannolikt något billigare att göra, men det drygt en och en halv timme långa programmet kan ändå utifrån den tillgängliga uppgiften ha kostat skattebetalarna i storleksordningen en miljon kronor

Dokumentären som getts namnet ”Einár 2002-2021” har sänds imorgon torsdag den 13 januari på SVT 2 och kommer sedan att finnas tillgänglig på SVT Play i två år.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons