Statstelevisionen rör upp känslor med en kortfilm som häcklar den amerikanske presidenten. Filmen går i dokumentär stil och är kategoriserad under humor. Kritiker har dock svårt att se det roliga i att skattemedel bekostar vänstervriden propaganda.

Enligt den 23-åriga regissören Morgane Dziurla-Petit är Donald Trump ”kungen av Fake news”. Därför har hon tagit hans ansikte och placerat det på en kvinnas kropp, i sin film ”Grab them”. Trumps anletsdrag har kopierats och applicerats med så kallad deepfake-teknik, för att åstadkomma så stor likhet med presidenten som möjligt.

– En kvinna frågade mig efter visningen var jag hade hittat en skådespelerska som var så lik Donald Trump, berättar Dziurla-Petit, för GP.

Kortfilmen handlar om en medelålderskvinna, Sally, som råkar se ut som USA:s president. I den strax över tolv minuter långa filmen blir Sally av med jobbet, söker kärlek utan framgång och onanerar med en dildo till minnet av en man som ser ut som Rysslands president Vladimir Putin.

”I Sverige hjärntvättas vi”

Frilansjournalisten och författaren Katerina Janouch är kritisk till att skattefinansierade SVT valt att köpa in filmen och frågar retoriskt om liknande filmer kommer göras om liberala politiker.

I ett inlägg på Twitter, skrivet på engelska och riktat till Trumps officiella konto, påpekar Janouch att: ”I Sverige hjärntvättas vi dagligen av propaganda som detta”.

En annan kritiker undrar hur det står till med SVT:s opartiskhet och påpekar det, som många ofta gör och undersökningar visar att det finns fog för, att statstelevisionen är vänstervriden.

https://twitter.com/fornsvensk/status/1271559939966861313

”Ren o skär bullshit för våra skattepengar”, skriver Janouch i ett annat inlägg. Hon får medhåll i ett växande antal kommentarer.

”Grab them” har licenserats av SVT och finns tillgänglig på svtplay under ett helt år framöver. Filmen har tidigare även tävlat på Göteborgs filmfestival.

authorimage