Statstelevisionen upplåter nu sin plattform åt Näthatsgranskaren som beklagar sig över att deras polisanmälningar mot Facebook läggs ned.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat det skattefinansierade projektet Näthatsgranskaren som polisanmäler så kallat näthat på Facebook som fångas upp genom ett automatiskt verktyg. Verksamheten har visat sig vara lukrativ i och med att staten har gått in med bidrag för att säkerställa att den storskaliga angiveriverksamheten ska fortsätta och utvecklas. Det är främst äldre personer som faller offer för projektledaren Tomas Åbergs massanmälningar.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren på skattefinansierad skräckturné – ska hota pensionärerna med polisen

Enligt SVT är det flera svenska bolag som på senare tid har bojkottat annonsering genom Facebook eftersom plattformen påstås inte göra något åt ”hat, rasism och desinformation”. Detta får den skattefinansierade Public service-aktören att belysa hur Näthatsgranskaren försöker få stopp på dessa oliktänkande och ofta invandringskritiska individer som står bakom inläggen men att Facebook sedan inte gör något åt saken.

Facebook hävdar att plattformen genom artificiell intelligens censurerar uppemot 90 procent av påstått hatiskt innehåll. Vidare har Facebook även låtit faktagranskare och medborgarrättsgrupper gå in och manuellt granska material som publiceras på plattformen men trots detta är inte Näthatsgranskaren med Åberg i spetsen nöjd. Han menar att det inte händer någonting alls rörande allt hets mot folkgrupp och trakasserier som han själv ser på Facebook.

Vill kräva Facebook på pengar

År 2018 polisanmälde Näthatsgranskaren Facebook i Sverige för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor eftersom hatiska inlägg inte har tagits bort. Åberg menar att Facebook ska ta ansvar för kommentarer som skrivs på plattformen av användare. Men polisanmälan har hittills lagts ned två gånger.

– Åklagaren har missat en viktig del i lagen och det är att det inte måste vara en fysisk person som blir åtalad, det går också att åtala företaget och ge dem en företagsbot, slår Åberg fast för SVT.

SVT sätter press på Facebook

Om Åbergs polisanmälan inte resulterar i något har han förhoppning om att lagen ska ses över i Sverige. Åberg menar att det i så fall är en miss i lagstiftningen som behöver ändras. Det framgår av artikeln hos SVT att de utan framgång har bemödat sig med att söka Facebook för att konfrontera dem med Åbergs hållning i frågan.

LÄS ÄVEN: Statliga näthatsgranskaren Tomas Åberg förföljer pensionärer – tjänar tusentals kronor på utpressning genom domstolar

authorimage