SVT:s morgonstudio valde att fråga pensionärerna som blivit utsatta för stenkastning av barn utanför PRO:s bingolokal i Trollhättan varför de själva inte kunde stoppa dem. Den insinuanta frågan väcker uppmärksamhet på sociala medier.

Under torsdagen förra veckan kastade ungdomar med invandrarbakgrund sten på, och skrek könsord efter, 80- och 90-åringar utanför PRO:s bingolokal i Kronogården, Trollhättan.

På måndagsmorgonen togs ämnet upp i SVT:s Morgonstudion där man valde att lägga fokus på de stenkastande barnens sociala situation. I studion frågade man Lars-Ove Blomryd, PRO-föreningens ordförande, varför pensionärerna själva inte kunde stoppa dem. Det var ju trots allt barn som hade kastat sten och skrikit glåpord, menade SVT.

– Nej, vi kan inte stoppa dem, för de springer rätt fort, svarade Lars-Ove Blomryd då.

Se klippet nedan:

Blomryd berättar även för Morgonstudion att det berörda området har drabbats av vandalisering under en längre tid. SVT:s inbjudna expert, Michael Ternefalk som är universitetslektor i socialt beteende, försökte analysera och förklara barnens beteende.

Nöjd med universitetslektorns uttalanden är Blomryd inte.

– Det mycket trams och många ord men det händer aldrig någonting, säger Blomryd enligt intervjun i Morgonstudion (cirka 1:14:45).

Johan Ingerö (KD) reagerade under måndagsmorgonen på inslaget och kallade det ”episk verklighetskrock” i ett inlägg på Twitter: