På lördagen kunde Samnytt rapportera om SVT:s vänstervinklade granskning av flera punkter i Tidöavtalet. Man kallade bland annat in en asylaktivist och presenterade henne som ”expert”. Och på söndagen var det dags för SVT att granska Tidöavtalet igen. Denna gång kallade man in en Örebro-statsvetare för att såga nedläggningen av miljödepartementet.

Sällan har statsmedia varit så flitiga när det kommer till att granska en regering som efter tillträdet av den liberalsocialkonservativa regeringen.

På söndagsmorgonen publicerades en artikel på SVT där man kallat in en professor i statsvetenskap vid Örebro universitet som expert. Detta för att såga nedläggningen av miljödepartementet.

Oklar expertis i frågan

Statsvetaren Jan Olsson anser att nedläggningen kan vara ”symbolpolitik”. Han presenterar även sina personliga åsikter om både Ebba Busch och miljöfrågan som om åsikterna vore fakta.

– Om du hade en departementschef som brann för en grön omställning skulle det kunna vara en tillgång att ha både miljö- och näringslivsfrågorna i samma departement. Men den situationen finns ju inte nu.

Jan Olsson menar att det vore dåligt om energi- och näringsminister Ebba Busch riktar in sig på kärnkraft och elektrifiering.

– Kritiken kvarstår. Det är en ganska snäv fokusering. Det är elektrifiering, som i och för sig är viktigt, och mycket kring kärnkraft. Det är där betoningen ligger. Miljö- och klimatfrågan är så mycket mer, säger han.

Vilken typ av expertis en statsvetare har inom miljö- och klimatfrågan framgår emellertid inte.

LÄS ÄVEN: SVT granskar nya regeringen – asylaktivist kallas ”expert” och sågar utvisningar