Ensamkommande SVT

Migranten Abbas Amini. Foto: Faksimil SVT

Inrikes

SVT kampanjar för asylsökare med tre avslag: ”Helt omöjligt att skaffa fast jobb”

Publicerad 4/21/2020
Annons

Statstelevisionen publicerar återigen en påverkanskampanj för så kallade ensamkommande flyktingbarn utan asylskäl. Den skattefinansierade public service-aktören upplåter plattformen åt en migrant med hela tre avslag som klagar över att det är ”helt omöjligt att skaffa ett fast jobb inom sex månader”.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur SVT:s lokalredaktioner runt om i landet avlöser varandra i olika kampanjer för att berätta om migranter från främst Afghanistan som enligt lagar och regler ska men inte vill återvända hem om de inte kan ordna en anställning i Sverige.

LÄS ÄVEN: Hemlösa ensamkommande misstänkliggör svenskar för att vara rasister

På måndagen rapporterade SVT Skåne om migranten Abbas Amini som invandrade till Sverige i samband med migrantvågen år 2015 och sedan dess mottagit avslag tre gånger på sin asylansökan innan han räddades kvar i landet genom den hårt kritiserade gymnasielagen.

SVT: En av tusentals

Abbas har nu några månader kvar på sin gymnasieutbildning. Sedan har han sex månader på sig att säkra ett arbete för att få stanna i landet. Annars är det åter tillbaka till hemlandet Afghanistan som gäller. SVT menar att Abbas bara ”är en av runt 7 500 ungdomar som omfattas av lagen”.

Amini: ”Helt omöjligt att skaffa fast jobb”

I statstelevisionen ges Abbas utrymme att beklaga sig över att Sverige ger honom för lite tid för att hitta en tillsvidareanställning som varar minst två år framöver.

– Det är helt omöjligt att skaffa ett fast jobb inom sex månader, hävdar han för SVT.

Ingen koppling till Afghanistan

Den afghanske medborgaren hävdar att han inte har någon koppling till eller familj i sitt hemland.

– Jag kommer från Afghanistan men jag har inte växt upp i samhället där och jag har ingen familj där, säger Abbas till SVT.

Det framgår inte var och med vilka han i stället vuxit upp. Många afghanska medborgare som kommer till Sverige har levt större delen av sina liv i andra länder, bland annat Iran.

SVT jagar regeringen

Abbas har fått fyra chanser att stanna i Sverige. SVT menar att han tillhör en utsatt grupp. Public service-aktören har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) för att ställa frågor om den utsatthet som Abbas och andra migranter i hans situation uppges leva i. Johansson har dock avböjt att kommentera.

LÄS ÄVEN: SVT pressade Migrationsverket att hjälpa ensamkommande afghan med tre avslag

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons