rolex brand

Foto: Skärmbild svt.se/svtplay.se

Inrikes

SVT kritiseras för reportage om branddrabbade utan hemförsäkring: ”Djupt kommunistiska”

Publicerad 7/14/2020
Annons

I söndags rasade en vindsbrand i ett flerfamiljshus i Silvergården i Landskrona. Runt 100 personer evakuerades. SVT gjorde ett reportage om ett par som nyligen invandrat till Sverige och som drabbats av branden. Kritik riktas nu mot SVT för vinklad nyhetsjournalistik.

På nätet har SVT-artikeln uppmärksammats av många. Den har rubriken ”Branddrabbade paret: ’Vi trodde att hemförsäkringen ingick i hyresavtalet'”. Nu reagerar många på vad de uppfattar vara ett ”snyftreportage” från statsmedia och reportern Leonora Toplica.

Facebook-gruppen I allmänhetens tjänst – granskning av public service är en av kritikerna. De skriver:

Uppenbara följdfrågor som saknas:

– Ingår hemförsäkring alltid i hyran i ert hemland?

– Om inte, vad fick er att tro att det gör det i Sverige?

God journalistik bygger på bra följdfrågor. De ”fem journalistiska frågorna” ska ge svar på: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

SVT nöjer sig ofta med att säga ”därför” och att det är synd om intervjupersonerna och att allt är någon annans fel.

De får medhåll i kommentarerna:

Heder år Er som orkar med att se dessa intellektuellt depraverade reportage så att vi kan få veta vad vi får för dessa åtta miljarder per år.

Logiska, uppenbara följdfrågor blir aldrig ställt, politisk korrekthet har destruert konstruktiv journalistik. Nå er de aktivister, samtliga i mainstream media

Inte konstigt att SVT gör så, de är ju djupt kommunistiska

Hade jag varit journalist hade jag frågat dem om försäkring alltid ingår i hyran i Syrien eller var de nu kommer ifrån. Men vad vet en dumskalle som jag som inte gått på Södertörns högskola.

Kritik mot paret

Men det riktas även hård kritik mot paret, som många menar har ett eget ansvar som de inte tagit:

Jag har ytterst svårt att tro att de inte hade koll på detta. Ofta har de väldigt bra inblick i vårt system och vad de kan kräva som sin lagliga rätt. Lite sämre koll har de dock på sina egna skyldigheter.

Snyyyft! Så sorgligt att NÅGON ANNAN inte informerat dem om hur det funkar i Sverige. För när man flyttar till ett annat land upphör naturligtvis ens egna, personliga ansvar helt och hållet och man behöver aldrig göra något mer ansträngande än att göra slut på de pengar som per automatik trillar in på ens konto, helt utan krav på motprestation.

Undrar hur många år de bott här utan att att ha lärt sig svenska. Känner en person som lärde sig svenska på 3 månader – Det går ju bara man vill.

Naturligtvis trodde de det. I Sverige antog de att svenskarna stod för allt, det är väl den allmänna uppfattningen av nyanlända/invandrare utanför Europa.

Frågor om mannens klocka

Mot bakgrund av att kvinnan i reportaget menar att bostadsbolagen ”bör försäkra bostäderna och allt som finns i dem” har det även uppstått en diskussion omkring den klocka som syns i reportaget.

Mannen bär vad som liknar en Rolex-klocka av modellen Submariner. Enligt Uret.se kostar en begagnad sådan av den billigaste varianten minst 75 000 kronor.

Det framgår dock inte om klockan är äkta eller eventuellt kan vara en billigare kopia.

authorimage

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons