SVT 34
Inrikes

SVT lanserar ny teori: Stenkastarna offer för danska övergrepp

Publicerad 6/30/2021
Annons

Statstelevisionen har lanserat en ny teori för den senaste tidens stenterror mot danskregistrerade fordon i Skåne. Till sin hjälp har statstelevisionen tagit in psykologen Per Johnsson som framför att man kastar sten för att man är arg på danskar.

Stenkastningen mot danskar som kör på väg E65 mellan Ystad och Svedala har pågått i flera veckor och många har fått vindrutorna krossade, vilket Samnytt tidigare har uppmärksammat.

LÄS ÄVEN: Danska bilister utsätts för stenkastning på skånsk väg

Experten: ”Jag är arg på danskar”

På onsdagsmorgonen publicerade statstelevisionen en artikel för att lyfta en möjlig orsak till stenkastningen mot de danska bilisterna. Statstelevisionen har kontaktat psykologen Per Johnsson vid Lunds universitet som påstår att det mest troliga motivet är att det handlar om någon individ som är rädd som person men även arg på danskar.

– Jag kastar sten därför att jag är arg på danskar och när man gör det så händer något. Det skrivs jättemycket och kommer upp till och med på regeringsnivå, säger Johnsson till statstelevisionen.

Johnsson belyser även att det kan handla om någon som själv blivit utsatt och att man därför ger sig på andra för at få uppmärksamhet.

– När andra människor ger sig på en och gör sig illa så sätter det sig väldigt djupt. När man sedan ser hur upprörda människor blir kan det hända att personen tänker: ”Varför brydde sig ingen när jag gjorde mig illa?”

Samnytt har utan framgång sökt Johnsson för intervju.

LÄS ÄVEN: Busslinje stoppades efter stenkastning

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
781Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons