För en vecka sedan sände SVT en dokumentär om den tidigare socialdemokratiska ministern, riksdagsledamoten och talmannen Birgitta Dahl. I filmen som också går att streama på SVT Play till efter valet näta år hyllas Dahl felaktigt för att ha drivit igenom förbud mot barnaga och våldtäkt inom äktenskapet. Forskare som påtalat desinformationen tystas av statstelevisionen.

Den 11 augusti sände SVT en skattefinansierad hyllningsdokumentär om den den socialdemokratiska politikerprofilen Birgitta Dahl. Dokumentären som bolaget puffat hårt för och som getts den helgonassocierande titeln ”Birgitta Dahls heliga vrede” kommer även att kunna ses på SVT:s streamingtjänst fram till en god bit förbi riksdagsvalet nästa år.

I påannonsen och sedan mer ingående i filmen tillskrivs Birgitta Dahl bland annat bragderna att under sin första tid som ung och stridbar riksdagsledamot i slutet av 1960-talet ha drivit igenom förbud mot barnaga i Sverige. Dahl äras även som den som såg till att våldtäkt inom äktenskapet kriminaliserades.

Flera fall av desinformation i dokumentären

Men inget av detta är sant utan historieförfalskning. Det avslöjar politikforskaren och samhällsdebattören Per Ewert som har gått till källorna och kontrollerat fakta.

Lagändringar som innebar att barnaga blev brottsligt tillkom redan 1957 och 1958 och 1966, långt innan Birgitta Dahl gjorde entré i riksdagen. En förtydligande lagskrivning kom 1979 men den som anses ha drivit igenom detta är inte Birgitta Dahl utan barnboksförfattaren Astrid Lindgren som bilda folkopinion i frågan. Beslutet fattades dessutom efter det 43 år långa socialdemokratiska maktinnehavet under den borgerliga Fälldin-regeringen.

Våldtäkt inom äktenskapet kriminaliserades 1962, också det många år innan Birgitta Dahl valdes in i riksdagen för Socialdemokraterna. SVT-dokumentären kritiseras också för att teckna en nidbild av den borgerliga oppositionens hållning i dessa två frågor. Falska uppgifter upprepas om att borgerliga politiker i riksdagen i debatt med Birgitta Dahl ska ha hävdat att både barnaga och våldtäkt inom äktenskapet är fina gamla svenska seder.

Faktakoll avslöjar lögner

Per Ewert har i motsats till SVT gått tillbaka och kontrollerat riksdagsprotokollen från den här tiden och kan konstatera att några sådana uttalanden aldrig fälldes i någon riksdagsdebatt om barnaga eller våldtäkt inom äktenskapet.

– Det är helt enkelt inte sant, säger han i en intervju med tidningen Dagen som uppmärksammat saken.

SVT tystar kritiken

När Ewert uppmärksammade SVT på de här felaktigheterna i dokumentären om Birgitta Dahl fick han inget svar. Statstelevisionen raderade i stället hans kommentar på Facebook. För att försäkra sig om att det inte var ett misstag, skrev Ewert en ny kommentar. Även den togs snabbt bort.

Tidningen Dagen uppger att man sökt SVT för att ställa frågor om den bristfälliga faktakoll som gjorts inför dokumentären och varför man tystar kritik om faktafel i produktionen som framförs på den skattefinansierade mediejättens Facebook-sida. Men även Dagens frågor har bemötts med tystnad.

– Det är synnerligen bekymmersamt att möjligheten till öppen debatt begränsas inom public service. Jag skrev här utif­rån min roll som forskare, men vem som helst måste ha möjlighet att dela synpunkter på en öppen sociala medier-sida utan att censureras, säger Per Ewert som är starkt kritisk till SVT:s agerande.

Vanligt fenomen i totalitära stater

Att statskontrollerade medier producerar propagandafilmer som hyllar och skönmålar landets politiska ledare som hjältar och falskt eller kraftigt överdrivet tillskriver dem bragder och segrar samtidigt som de repressivt tystar kritiken är något som förknippas med totalitära stater som Nordkorea, Kina, Sovjet och DDR. Under lång tid har SVT i Sverige anklagats för att agera på liknande sätt, för vänstervridning och för att fungera som propagandakanal för Socialdemokraterna och medregerande Miljöpartiet.

SVT omvandlades häromåret fullt ut till statsmedia genom tvångsfinansiering från medborgarna via skattsedeln. Mediejätten anses därigenom ha återtagit en del av den kontroll över medierapporteringen som man förlorade när det statliga TV-monopolet avskaffades i samband med att kommunismen i Europa kollapsade i slutet av 1980-talet.

Serie av hyllningsfilmer om Socialdemokraterna

Hyllningsdokumentären om en socialdemokratisk profil kommer i anslutning till att Moderaterna och Kristdemokraterna öppnat för samverkan med Sverigedemokraterna och det socialdemokratiska partiets maktställning kan komma att brytas för lång tid framöver.

Filmen om Dahl ingår i en serie av hyllningsdokumentärer om Socialdemokraterna och partiet närstående aktörer. Bland de övriga filmerna märks bland annat en om tidigare partiledaren Håkan Juholt och och en om det S-styrda LO-fackförbundet Kommunal.

Återkommande kritik mot SVT Dokumentär

SVT Dokumentär har fått återkommande kritik för politisk slagsida åt vänster i sitt urval av egen producerade och inköpta. Man har i närtid bland annat sänt hyllningsdokumentärer om den kubanske kommunistdiktatorn Fidel Castro. Omvänt har redaktionen köpt in och producerat en rad svartmålande dokumentärer om USA:s president Donald Trump.

Det har också uppmärksammats och kritiserats att SVT Dokumentär som sin logotyp valt ett stiliserat foto föreställande en kommunistsovjetisk propagandafilmare.