Sveriges television och Sveriges radio påstår att Mohamad Amini, som häktats för att ha våldtagit en kvinna och kastat ned henne i ett gruvhål i Norberg, är från Halland. Men Mohamad har aldrig varit folkbokförd i Sverige.

Först ut under onsdagen är statstelevisionen som påstår att den häktade mannen ”är hemmahörande i Halland”. Statsradion följer därefter upp nyheten med att hävda att han ”är från Halland”.

Mohamad Amini är enligt Migrationsverket sannolikt från Afghanistan, men hans verkliga identitet samt medborgarskapsland är okända.

”Han är folkbokförd här”

När Samnytt ringer upp SVT:s lokala redaktion i Halland, svarar en kvinna som utger sig för att vara redaktör. Hon vägrar uppge sitt namn:

– Att han är hemmahörande i Halland, det är att han är folkbokförd här, förklarar hon.

LÄS ÄVEN: Mystisk afghansk trebarnspappa bakom brutala gruvvåldtäkten

Men Mohamad Amini är inte och har aldrig varit folkbokförd i Sverige. För att kunna bli det måste han först ha uppehållstillstånd i Sverige, vilket han nekats.

Migrationsverkets kontor

SVT:s påstående att den 41-årige afghanen är från Halland bygger enligt redaktören på den bostads- och postadress som anges i häktningsframställan. Adressen Spenshult 101 i Oskarström går till Migrationsverkets kontor utanför Halmstad, som bland annat handhar utvisningsärenden.

Personer som inte är folkbokförda i Sverige, utan bara har ett så kallat samordningsnummer, kan ibland registrera en särskild adress hos Skatteverket. Någon sådan adress har emellertid aldrig registrerats för Mohamad Amini.

– Det finns ingen kontaktadress registrerad, berättar en handläggare på Skatteverket för Samnytt.

Samnytt har kontaktat SVT Hallands ansvariga utgivare Malin Syrstad som i ett mejl skriver: ”Vi väljer av publicistiska skäl att inte precisera mer än Halland i artikeln, och det gör jag inte heller i mejl till dig.”

LÄS MER: Gruvhålsafghanen: Kan få ”bråk i svensk tvättstuga”-problem om jag åker hem