Under några extra varma dagar i Europa har tv-kanalernas väderkartor förvandlats till illröda infernon där normala sommartemperaturer utmålas som ett ”klimatnödläge”. Att detta nu ifrågasätts påstår Dagens Nyheter är ”klimatskeptiska konspirationsteorier” och på statstelevisionen slår man ifrån sig alla anklagelser om att man skulle överdriva situationen.

Trots att man jämfört med några år gamla väderkartor, där samma temperaturer saknar den illröda bakgrunden, hävdas det att allt är precis som det ska.

LÄS ÄVEN: Kritik mot klimatpropaganda i SVT

I DN:s artikel har man specifikt fokuserat på moderaten Jan Ericsons några dagar gamla tweet och för att sänka dess trovärdighet påpekar man att den högra bilden inte är från TV4 utan SVT.

På SVT kallar Judit Ek, ställföreträdande ansvarig utgivare, riksdagsledamotens kritik ”absurd”.

– Att vi medvetet och subtilt skulle hjärntvätta svenska folket är en farlig anklagelse som skapar misstro mot våra meteorologer. De har gått en lång teknisk utbildning och gör avancerade prognoser varje dag.

LÄS ÄVEN: Klimatpropagandan i statstelevisionen når nya nivåer

Enligt Ek har färgsättningen av vädertemperaturer inte någon politisk agenda.

– Det går fort i tv, det är komprimerad information och man måste vara tydlig. I tidningen kan man sitta länge och jämföra – det kan man inte i tv. Vi jobbar för att det ska vara lätt för tv-tittarna att uppfatta saker och ting.

”Ödesfråga”

Till dem som hävdar att statstelevisionen ägnar sig åt klimatalarmism säger hon att det är fel och att SVT rapporterar om det som är mest relevant, viktigast och nyhetsledande. Samtidigt pekas klimatet ut som ”en viktig ödesfråga”.

LÄS ÄVEN: Se nya klimatpropagandan på europeisk tv

Även i flera andra europeiska länder har allmänheten reagerat på liknande dramatiska och plötsliga förändringar i tv-kanalernas väderkartor.