somaliland-flagga-ali-hassan-ali

Somalilands flagga / Ali Hassan Ali.

Inrikes

SVT oroliga över slopade statsbidrag till etniska migrantföreningar

Publicerad 10/1/2021
Annons

Vid ett regeringsskifte efter valet nästa år kan det bli stopp för statsbidrag till etniskt separatistiska migrantföreningar. Detta oroar statstelevisionen.

Sverigedemokraterna har länge kritiserat mångmiljonrullningen av skattepengar i bidrag till en brokig flora av föreningar grundade på invandrarbakgrund och etnisk separatism. Omfattande fusk med dessa statsbidrag har också uppdagats.

På senare tid har Moderaterna anslutit sig till SD:s linje i frågan och vid ett eventuellt regeringsskifte efter valet nästa år kan det bli ett stopp för den här sortens kritiserade och ofta missbrukade föreningsbidrag. Det oroar statstelevisionen som nu rycker ut och tar migrantföreningarnas parti gentemot SD och M.

SVT till undsättning

Statsreporter Philip Naskret har talat med Ali Hassan Ali från Somaliland förening Örebro med bas i det problemtyngda utanförskapsområdet Vivalla. Han inte vill se de generösa skattebidragen försvinna.

– Det skulle påverka väldigt väldigt dåligt, säger han.

Föreningen uppger sig ha mellan 700 och 900 medlemmar och har sedan 1997 från de svenska skattebetalarna årligen kunnat kvittera ut nära en halv miljon kronor till sin etniskt separatistiska föreningsverksamhet. Ali tror inte den skulle kunna fortsätta bedrivas om man blev av med bidraget och hänvisades till medlemsavgifter som intäktskälla.

Stödjer separatister i Somalia

Föreningens ändamål är att stödja den på etnisk grund 1991 självutropade utbrytarstaten Somaliland i Somalia och vara samlingspunkt för somalier i Sverige som invandrat hit från den delen av Somalia.

Det är oklart i vilken omfattning de utbetalda föreningsbidragen slussas vidare till Somaliland. Talespersoner för den informella regimen i området på besök i Sverige har dock uppgett att ekonomiska bidrag från somalilänningar i diasporan står för en majoritet av områdets BNP.

Den endast på papperet existerande statsbildningen Somaliland har inget internationellt erkännande men har kunnat tillskansa sig en viss autonomi till följd av den somaliska statens dysfunktionella tillstånd och bristfälliga kontroll över territoriet. Området var fram till 1960 ett brittiskt protektorat och har sedan dess varit en del av Somalia.

Fusk och cementerad segregation

Den här typen av separatistiska migrantföreningar har fått kritik för att motverka integration i det svenska samhället och i stället befästa segregation och parallella klanstrukturer. Ett flertal avslöjanden om fusk med statsbidragen till den här sortens föreningar har också uppdagats.

Jonas Andersson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, förklarar för statstelevisionen varför bidrag till den här sortens föreningar behöver stoppas.

– Vi har enormt stora problem i Sverige med parallella samhällsstrukturer och segregation. Vi har så klart en frihet att organisera sig i föreningar, men det betyder inte att det är en bra idé att staten ska betala det här.

Moderaterna är numera inne på samma linje som SD och vill i stället införa ett integrationsbidrag som endast ska kunna gå till aktiviteter som aktivt, kontrollerbart och som huvudmålsättning syftar till invandrares integration i samhället.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
669”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons