Statstelevisionens tidigare vd Eva Hamilton har sedan migrantkaoset lämnat TV-huset för att fungera som mamma åt två syrier varav hon kallar den ene för ”min lille Ali” trots att denne är i övre tonåren. Nyligen dömdes Ali för att under skoltid ha misshandlat en svensk pojke med strypgrepp och spark mot huvudet. Hamilton menar att Ali är utsatt för provokationer utifrån hans utseende och ursprung.

Hamilton, som senast i början av oktober kritiskt uppmärksammades i samband med att hon deltog i en nyhetspanel hos TV4 där hon slog fast att ”ingen gillar ju Trump i Sverige”, har sedan hon lämnade SVT år 2014 engagerat sig för migranter.

LÄS ÄVEN: SVT-journalisten Önnevalls insmugglade syrier ”Abed” dömd för knivbrott

Samhällsnytt har tagit del av rättshandlingar från Nacka tingsrätt där det framgår att den enligt uppgift 16-årige Ali den 6 mars i år oprovocerat attackerade och misshandlade en annan elev på Björknässkolan i Nacka.

Ali folkbokfördes i Sverige 2017-02-08 och erhöll på rekordtid svenskt medborgarskap redan 2018-12-29. Han har sedan dess tagits om hand i Hamiltons 1800-talsvilla på exklusiva Värmdö i Stockholms innerskärgård. Hamilton beskriver i lokaltidningen Nacka Värmdö Posten det som att hon blivit mor på nytt åt ”min lille Ali”.


Ali sparkade eleven i huvudet

Det framgår av polisförhör från både brottsoffer och vittnen att Ali försökt mucka bråk genom att upprepade gånger fråga en person om denne ville slåss. Ali fick nej men det var inget som han kunde acceptera och hoppade ändå på eleven som beskrivs vara lugn och skötsam i skolan.

Eleven vädjar då till Ali att släppa taget om honom men slits i stället hårdhänt omkull så att han slår huvudet i stengolvet. Misshandeln avslutas sedan med att Ali sparkar offret i ansiktet.

Enligt vittnesuppgifter i polisförhöret är det allmänt känt på skolan att Ali är en stökig elev som uppförs sig illa mot lärare, röker under skoltid och dricker sig berusad på helger. Brottsoffret berättar att han aldrig skulle söka bråk med Ali och att han gör allt för att undvika honom i skolan.

Hamiltons son försökte muta med present

Skolpersonal kontaktade brottsoffret och fick veta att Ali ville be om ursäkt och även köpa en present för att få brottsanklagelserna mot honom att försvinna. Det är oklart om mutförsöket var Alis egen idé eller något han samrått med sin reservmamma Eva Hamilton om.

Hamilton menar att Ali är utsatt för rasism

Det framgår av ett yttrande från socialtjänsten att Hamilton tycker Ali är ”snäll och smart”. Enligt den f.d. SVT-toppen finns det däremot en problematik med att Ali ofta blir utsatt för provokationer utifrån hans utseende och ursprung.

Tingsrättsdomen

Försöket misslyckades dock och misshandeln anmäldes, utreddes och gick till rättegång. Den 23 september dömdes Ali i Nacka tingsrätt för misshandel till en halv veckas ungdomstjänst, som i allmänhet består i enklare trädgårds- eller städarbete. Ali kan inte utvisas eftersom han på rekordtid erhållit svenskt medborgarskap.

Enligt rätten motsvarar misshandeln ett kortare fängelsestraff för en vuxen person men eftersom Ali anses ung och på oklar grund inte tros komma att göra sig skyldig till nya brott i framtiden bedömer domstolen samhällstjänst vara en tillräcklig påföljd.

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande flyktingbarn’ dömda för tortyrutpressning – utvisas inte

authorimage