plojgrej-feature

Per Söderlund. Foto: SD/Skärmdump

Inrikes

SVT pekar ut Åkesson som minst försvarsvänlige partiledaren

Publicerad 4/21/2022
Annons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson pekas av Sveriges television ut som det minst försvarsvänliga partiet. SD:s försvarspolitiske talesman Per Söderlund säger till Samnytt att han uppfattar inslaget som oseriöst.
– Det kändes mer som en plojgrej, säger han.

Det var under onsdagskvällen som statstelevisionen sände programmet ”Politikbyrån” med bland andra SVT:s Mats Knutson och DN:s Eva Stenberg i studion. I programmet rankas bland annat riksdagens partiledare utifrån hur stora ”stridspittar” de är.

Enligt SVT:s rankning är Moderaternas och Socialdemokraternas partiledare Ulf Kristersson och Magdalena Andersson de största ”stridspittarna”. Jimmie Åkesson hamnar istället längst ned på rankingen, får tittarna veta i programmet.

Begreppet ”stridspittar” knyts därefter till vilka partier som är mest intresserade av att satsa på försvaret.

”En plojgrej”

Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesman Per Söderlund avfärdar SVT-inslaget som oseriöst.

– Det kändes mer som en plojgrej att säga att någon är en stridspitt. Jag vet inte vad det innebär eller har för politisk betydelse? Det speglar inte politiken. Det är bara en åsikt som en person har, säger han till Samnytt.

– Vi är det mest försvarsvänliga partiet. Vi har lagt mest pengar på försvaret i våra budgetar sedan vi kom in i riksdagen.

Gick till val på upprustning

Sverigedemokraterna gick 2014 till val på ”en betydande upprustning av försvaret” och inför valet 2018 uppgav partiet att det ville höja försvarsanslagen till 2,5 procent av BNP. Anslaget det året var endast 1,0 procent, men hade år 2021 ökat till 1,2 procent.

– Vi har sedan vi kom in i riksdagen 2010 framfört riskerna med att vi har ett svagt försvar. Vi har hånats för det och inte tagits på allvar. Åkesson påpekade i riksdagen 2013 att Ryssland håller på att bygga upp sin militära förmåga, och man skrattade åt det påståendet, säger Per Söderlund.

LÄS MER: VIDEO: Här varnar Åkesson för rysk upprustning – hånas av Reinfeldt

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons