Efter att USA dödat vad som uppges vara hjärnan bakom blodig terrorism från regimen i Iran gick den svenska statstelevisionen ut och mildrade generalens bakgrund genom att benämna honom som ”iransk toppdiplomat” och ”superkändis”.

Det var i samband med SVT Rapports sändning klockan 19:30 som den skattefinansierade public service-aktören gick ut och mjukade upp bilden av den islamistiska regimen som bland annat är känd för ett hårt kvinnoförtryck, för att hänga homosexuella i lyftkranar och för att stå bakom islamistisk terrorism.

LÄS ÄVEN: SVT sprider propaganda från Irans regim om protesterna i landet

I sändningen presenterades Irans högsta general, Qasem Soleimani, som en mäktig ”toppdiplomat”, något som Facebookkontot ’I allmänhetens tjänst – granskning av public service’ uppmärksammade. Soleimani har bland annat terrorstämplats av USA.

Soleimani som ansvarade för det iranska revolutionsgardets specialstyrka ’Quds’ uppges ha varit hjärnan bakom landets militära operationer utomlands vilka har beskrivits av flera länder som Irans export av terror. I brittisk massmedia beskrivs Soleimani som en ”terroristgeneral” med blod på sina händer från tusentals människor.

https://www.facebook.com/I.allmanhetens.tjanst/posts/1049700725383415

”Nytt rekord i absurd omskrivning”

I sociala medier är det flera som har reagerat över hur SVT benämner generalen. En person skriver att det är ett ”nytt rekord i absurd omskrivning”.


SVT marknadsförde Iran i betald reklam

Det är inte första gången som den svenska statstelevisionen ställer sig på Irans sida. I somras möttes Malmöborna av en reklamkampanj från SVT i vilken de marknadsförde den islamistiska regimen i Iran.

Den betalda annonsen hos Clear Channel var uppsatt vid busskurer och finansierades av Sveriges skattebetalare genom den nya obligatoriska avgiften sedan årsskiftet. Reklamkampanjen gav Irans president Hassan Rouhani medieutrymme att föra fram sin åsikt rörande USA:s president Donald Trump där denne kallades ”mentalt efterbliven”.

LÄS ÄVEN: SVT marknadsför Iran i betald reklam: ”Trump mentalt efterbliven”