SVT-redaktören Adam von Friesendorff kritiseras i sociala medier för att ha skapat en sexannons-liknande tweet där han använder en bild på Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
– Folk får reagera som de vill, säger von Friesendorff till Samnytt.

Det är i fredags förmiddag som KD-ledaren Ebba Busch publicerar en serie bilder på sig själv, tagna av fotografen Hampus Marcussen, där hon poserar utanför Rysslands ambassad i Stockholm iförd en klänning designad den ukrainske modedesignern Ivan Frolov.

”Frolov är ett av många exempel på att mode kan användas för att lyfta viktiga frågor. Hans kläder blir en symbol både för Ukrainas frihet och hans viktiga kamp vad gäller mänskliga rättigheter och HBTQ-personers rättigheter, som är på tillbakagång i flera europeiska länder”, skriver Busch på Instagram som kommentar till bilden.

”Ukrainsk prostituerad”

Bilden på Busch väcker reaktioner. Alternativmediet Fria Tider meddelar exempelvis från sitt officiella Twitterkonto att de tycker KD-ledaren ser ut som en ”44-årig ukrainsk prostituerad”. En tweet som får hård kritik.

Faksimil

En annan som passar på att tycka till om bilderna är public service-medarbetaren Adam von Friesendorff. Många Uppsalabor har hört von Friesendorff när de lyssnat på P4 Uppland. Den 28-årige medieprofilen har även jobbat som researcher på Sveriges Radio P3 och har de tre senaste säsongerna skrivit manus åt och varit bildredaktör för statstelevisionens humorsatsning ”Svenska nyheter”.

Adam von Friesendorff jämför bilderna på Ebba Busch med en sexannons.

”HOT ukrainian girls can’t wait to date western man — go to http://sexyukrainasweetheart.co.uk NOW”, twittrar han med en bild på KD-ledaren.

Faksimil

Jobbar inte kvar på SVT

Att Ebba Busch pekas ut på det sättet väcker reaktioner. KD:s policyansvarige Johan Ingerö tycker exempelvis att von Friesendorff har en ”risig kvinnosyn”.

När Samnytt ringer upp Adam von Friesendorff påpekar han att han inte längre jobbar kvar på SVT, eftersom han är en frilansare och den senaste säsongen av Svenska nyheter avslutades i april.

– Jag förstår inte hur det finns något intresse eftersom jag inte är anställd på någon slags public service just nu. Det är bara jag som är lat och inte har uppdaterat min Linkedin. Nu verkar det som alla tror att jag är anställd där, säger han.

”Folk får reagera som de vill”

Den fram till nyligen av SVT-anlitade redaktören menar att tweeten är tänkt som ett skämt, även om han erkänner att den inte blev så rolig.

– Jag jobbar med att skriva skämt och jag gör det på min fritid. Folk får reagera som de vill. Det är upp till dem, säger han.

– Jag tycker inte heller att den är så jävla rolig, men nu kör jag mest som princip att inte ta bort den. Det är reaktioner från precis alla håll. Jag förstår verkligen inte varför det rör upp så mycket känslor, säger Adam von Friesendorff till Samnytt.

LÄS ÄVEN: SVT klippte och klistrade i Ebba Busch-citat