Den reporter som statstelevisionen skickade ut för att rapporterna om Rasmus Paludans torgmöte i Göteborg tidigare i år, och förhöll sig allt annat än neutralt, stängs av resten av året.

Det var i slutet av februari SVT Nyheter Västs reporter Martin Grill skickats till Frölunda torg för att bevaka Rasmus Paludan från partiet Stram kurs då denne höll ett torgmöte och man bland annat brände en Koran.

LÄS ÄVEN: SVT-reporter brister ut i hat under arbetet: ”Bla bla åk hem jävla idiot”

Grill hånade öppet Paludan och sade bland annat ”bla bla åk hem jävla idiot” och att han inte är klok. En kvinna, som noterade hans oprofessionella beteende, spelade in sin konfrontation med Grill.

LÄS ÄVEN: SVT-reporter som hånade Paludan stängs av

I efterhand skrev Anton Svendsen, ansvarig utgivare för SVT Nyheter Väst, att ”en av SVT:s utsända agerade på ett sätt som är olämpligt för en journalist” då ”den danske högerextremisten Rasmus Paludan genomförde en koranbränning”. Medan internutredningen pågick var reportern arbetsbefriad, och nu är den klar.

Brutit mot medarbetarpolicy

Som ett resultat av sitt agerande får Grill inte jobba mer som reporter eller på nyhetsdivisionen överhuvudtaget – men bara under resten av året. Han anses ha brutit mot SVT:s medarbetarpolicy om att förhålla sig neutral, opartisk och oberoende.

– Därmed så har förtroendet för SVT riskerat att ta skada, och det är jätteviktigt för oss att vara neutrala och oberoende. I år, som är ett valår, är det extra viktigt och därför kan han inte arbeta på nyhetsdivisionen i år, säger Anton Svendsen, ansvarig utgivare och redaktionschef på SVT Nyheter Väst, till Expressen.

Är avstängning resten av året en tillräckligt hård reprimand?