martin-grill
Inrikes

SVT-reporter som hånade Paludan stängs av

Publicerad 3/1/2022
Annons

På måndagen publicerade Samnytt ett videoklipp där en reporter från statstelevisionen iklädd SVT-kläder vid helgens aktion av Rasmus Paludan öppet hånade den danske politikern. Nu utreds reportern.

Det var SVT Nyheter Västs reporter Martin Grill som skickats till Frölunda torg i lördags för att bevaka Rasmus Paludan från partiet Stram kurs då denne höll ett torgmöte och man bland annat brände en Koran.

LÄS ÄVEN: SVT-reporter brister ut i hat under arbetet: ”Bla bla åk hem jävla idiot”

Grill hånade öppet Paludan och sade bland annat ”bla bla åk hem jävla idiot” och att han inte är klok. En kvinna, som noterade hans oprofessionella beteende, spelade in sin konfrontation med Grill.

I samband med torgmötet uppstod tumult kring frilansjournalisten Joakim Lamotte som fanns på plats och flera personer agerade aggressivt och framförde hot. I en artikel från SVT Nyheter Väst hette det emellertid att ”några större oroligheter uppstod dock aldrig under demonstrationen”.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Lamotte attackerades vid koranbränning – ”Jävla rasist”

På tisdagen skriver Anton Svendsen, ansvarig utgivare för SVT Nyheter Väst, att ”en av SVT:s utsända agerade på ett sätt som är olämpligt för en journalist” då ”den danske högerextremisten Rasmus Paludan genomförde en koranbränning”.

SVT:s reportrar ska förhålla sig opartiska i tjänsten och inte heller agera som en part i ett händelseförlopp de är satta att bevaka. Jag kommer nu genast utreda hur vi går vidare med den här händelsen, och vilka åtgärder vi kommer vidta.

Medan utredningen pågår är reportern arbetsbefriad.

frågan om agerandet kan skada SVT:s rykte svarar Svendsen:

– Ja, sådana här händelser kan påverka förtroendet för SVT och det är inte bra. Att vara opartiska är grundläggande för oss, vi pratar mycket om det och arbetar med det hela tiden. Det ska vara en självklarhet för alla våra reportrar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons