SVT-reportern Abir är ”stolt flykting” – semestrar i hemlandet

På torsdagen uppmärksammades i sociala medier att statstelevisionen har lyft fram en ny beslöjad reporter i tv-rutan. Samnytt kan berätta att kvinnan är syrisk flykting som invandrade till Sverige 2013 men trots att hon flytt sitt hemland för att få skydd i Sverige åker hon tillbaka till Syrien – på semester. Samtidigt sprider hon islamistisk propaganda genom sina konton på sociala medier.

Det är 26-åriga Aber Al Shalati, mer känd i statsmedia som Abir Shalati – som invandrade till Sverige år 2014 och är numera bosatt i Skurup utanför Malmö.

LÄS ÄVEN: SVTs beslöjade reporter är dotter till radikal imam – spred islamistpropaganda och hat mot SD

Abir har gjort raketkarriär i statsmedia sedan hon började hos statsradion år 2019. Hon har bland annat varit reporter för Ekot.

I februari rekryterades Abir till statstelevisionens redaktion i Skåne där hon lyfts fram som reporter i tv-rutan.

Vid sidan om arbetet för statsmedia är Abir även engagerad i Socialdemokraternas bildningsförbund (ABF) där hon innehar uppdraget som digitaliseringssamordnare i lokalavdelningen för Malmö.

Flydde från Egypten direkt till Sverige

Enligt Migrationsverket kom Abir till Sverige den 9 oktober 2013. Ett par månader senare erhöll Abir permanent uppehållstillstånd och år 2019 tilldelades hon svenskt medborgarskap.

En närmare titt på statsreporterns bakgrund visar att hon lämnade Syrien för att år 2012 börja studera vid Cairo University i Egyptens huvudstad. Där stannade hon fram till år 2013 där hon sedan bestämde sig för att resa till Sverige och söka asyl.

Abirs livshändelser på Facebook.

Det är oklart vad Abir flydde ifrån i Kairo men i sociala medier lyfter hon gärna fram sig i olika grupper som ”stolt flykting” och en del av migrantkrisens år 2015.

Ska på semester till Syrien

På Facebook har Abir publicerat flera inlägg i vilka hon gör klart att det vankas semester i hemlandet. Hon ”hatar att vänta på det där vinrötta häftet som heter pass” för att få resa till Syrien.

Abir Shalati. Foto: Faksimil Facebook

Skulle förlora uppehållstillstånd enligt lagen

Enligt flyktingkonventionen upphör flyktingstatus om flyktingen reser tillbaka till sitt hemland. En liknande norm finns även i svenska utlänningslagen.

Enligt 4 kap 5§ Utlänningslagen ”En flykting upphör att vara flykting om han eller hon av fri vilja på nytt använder sig av det lands skydd där han eller hon är medborgare”. Denna norm är dock inte tillämplig i Abirs fall eftersom hon har hunnit få svenskt medborgarskap.

”Förstår inte att kvinnor är förtrycka av islam”

Abir är en återkommande krönikör i Kristianstadsbladets arabiska utgåva Mosaik. Den 7 mars 2020 publicerades en krönika i vilken Abir gjorde ett försök att mildra islams kvinnoförtryck med att det finns många kvinnor som är förtryckta av män i Europa. Hennes argument är att västerländska kvinnor tvingas arbeta.

Samtidigt framför Abir att hon egentligen inte vill kännas vid att det ska existera någon form av förtryck inom islam. ”Egentligen förstår jag inte argumentet att kvinnor är förtryckta på grund av religion, specifikt islam”.

I slutet av krönikan vill Abir upplysa Kristianstadsborna att ”många missar att det inte finns något tvång inom islam”. Abir menar att ”det kan vara kvinnans roll – om hon vill det”.

Statsreportern sprider islamistisk propaganda

På Facebook sprider Abir inlägg från ett konto som delar islamistisk propaganda. Abir kommenterar delningen med att det är ”sanningen om den store Gud”.

Samnytt har talat med Luai Ahmed, flykting från Jemen och debattör, som har kännedom om islam. Han berättar att predikanten som Abir delar propagerar radikala islamistiska åsikter.

– Han snackar om att man inte ska låta sina barn gifta sig med folk som inte är troende. Att läsa Koranen och att vara troende och lojal mot Allah är det viktigaste i livet. Jihad är det viktigaste som finns.

– Majoriteten av det han snackar om är sexualitet, att kvinnor ska täcka sig och män ska absolut inte titta på kvinnor.

Vissa av hans videoklipp är bildsatta med krigare med svärd på hästar och svarta flaggor. Vad symboliserar det?

– Mycket av det han snackar om är att konvertera människor till islam. Så det måste innebära jihad och att värva in människor till islam.

Abir till Samnytt: ”Har viktigare saker för mig”

På måndagseftermiddagen talade Samnytt med Abir för att höra hur det kommer sig att hon semestrar i Syrien – det land hon har sökt skydd ifrån.

Efter flera försök att nå henne via telefon ringde hon till slut upp men när hon får höra att vi ringer från Samnytt meddelar hon genast att hon inte har tid trots att hon själv har ringt upp.

– Samhällsnytt, ehh… och vad vill du fråga om?

Jag tittade på ditt senaste reportage och såg även att du inte har arbetat så länge hos SR och SVT. Du skriver att du är flykting men samtidigt stoltserar du med semesterresor till hemlandet du sökt skydd i från?

– Mmm… vet du… ehh… Nu sitter jag fortfarande på mitt jobb så jag kan inte svara på dina frågor. Eh men det vi kan återkomma till det senare kanske.

Men du ringde upp mig.

– Jag hör dig lite dåligt. Vad sa du?

Du ringde ju upp mig.

– Jag trodde det var något akut som hände min mamma. Okej?

Du söker skydd från ett land och sedan åker du tillbaka på semester till det landet.

– Ja. [Skrattar] Som sagt jag sitter fortfarande på mitt jobb så jag har lite viktigare att göra nu. Så dina svar kan jag ta lite senare för jag har något viktigare just nu. Vi kan ta det lite senare.

När vill du ta det lite senare?

– Jag får jag se. Jag kan inte bestämma mig nu. Jag har verkligen jättemycket att göra nu.

Hur många gånger har du rest tillbaka till Syrien?

– Du Simon [Skrattar]. Vi är två journalister och jag vet inte om du sitter och gör ditt jobb men jag har verkligen ont om tid. Jag tackar för ditt samtal så får vi höras. [Slänger på]

Efter telefonsamtalet har Abir raderat bilder och inlägg från sina konton i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Barnprogram i SVT visar flicka i slöja – möter skarp kritik

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.