I en rad artiklar och videoinslag har SVT Nyheter skildrat familjer som lever helt utan el eller åtminstone lyckats dra ner på elkostnaderna till endast ett par hundralappar per månad. Nu får statstelevisionen kritik för att de romantiserar strömlöst leverne med sina ”mysreportage”.

Det var på Facebook och Twitter som ett flertal reportage av SVT först uppmärksammades av de ideella public service-granskarna ”I allmänhetens tjänst – granskning av public service” (IAT).

I reportagen ”Gabriella lever i egentimrat hus – utan el och vatten”, ”Familjen har ingen elräkning: ’Vill klara oss på egen hand'” ”Familjen bor i hus – så får de en elräkning på 263 kronor”, ”Strömlösa Linda-Marie i elkrisen: ’Ser mig som en vinnare'” och ”Görans oväntade spartips: Ugnspannkaka i mikron” har statsmedia besökt och intervjuat familjer som knappt använder någon el alls.

Anser att elkrisen bör granskas

Public service-granskarna uppmärksammade detta redan i oktober i år – men anser nu att SVT har gått för långt i sitt romantiserande av ett liv utan elektricitet.

De romantiserande artiklarna började dyka upp efter att elkrisen blev ett faktum på grund av den förra regeringens beslut att lägga ner fungerande kärnkraft tillsammans med sina stödpartier.

”SVT borde istället granska elkrisen och dess uppkomst – inte idealisera förindustriella samhället”, skriver IAT i ett inlägg på Twitter.

LÄS ÄVEN: Vattenfalls vd medger – nedlagd kärnkraft bakom skenande elpriser