Feature Elin Wiklund 12

Läraren Elin Wiklund/”13-åringen”. Faksimil SVT/Facebook

Inrikes

SVT rycker ut för ’sluta hata’-läraren: ”Det är inte okej att hata”

Publicerad 7/16/2022
Annons

På fredagskvällen uppmärksammade Samnytt att en lärare som arbetar på skolan i Skellefteå där den nyligen våldtagna och nästintill ihjälslagna flickan studerar – inte längre står ut med ”rasismen och jakten på på den misstänkte killen”. Läraren rasar över hatet hon ser och upplever vilket ”skrämmer skiten” ur henne. Hon försökte läxa upp invandringskritiker som hon menar är ”pöbeln”. Sedan dess har läraren mottagit ”hat och hot” då flera har kritiserat utspelet och uttryckt förhoppning om att hon ska sparkas från jobbet. Det har fått statstelevisionen att rycka ut till lärarens försvar.

SVT Västerbotten har publicerat ett reportage med 42-åriga Elin Wiklund under rubriken ”Läraren reagerade mot hatet – hängs själv ut på nätet”.

LÄS ÄVEN: Lärare rasar över ’rasism’ efter etiopierns mordförsök: ”Sluta hata”

Wiklund, lärare vid Morö backe skola, berättar för statstelevisionen att hon författade sitt Facebook-inlägg under en natt som hon inte kunde sova. Hon känner sig nämligen skrämd – men inte för risken att bli våldtagen och utsatt för mordförsök – utan för rasism och hat.

För hatet jag ser och upplever just nu är paralyserande. Fullkomligt nattsvart och på en helt ny nivå. Rasismen och jakten på den misstänkte killen når nivåer som helt ärligt skrämmer skiten ur mig. Ordval och slutsatser människor på nätet använder sig av har passerat alla gränser. Har vi inte lärt oss än att hat föder mer hat?

Kunde inte all vårt fokus få ligga på att oroa oss för flickan, på att smälta det som hänt, på att räkna ut hur vi alla ska gå vidare? Kunde vi inte ha fått hjälpas åt med det? Det är en alldeles tillräckligt stor uppgift som den är. Istället för att utse oss själva till poliser, domare och rättskipare av alla andra slag.

Påstå att vi är sanningssägare och att samhället vill skydda monster mer än små flickor. Det hjälper ingen. Att möta hatet gör inget bättre. Jag förstår att folk vill veta. Jag ville också veta. Ville veta och förstå. Förstå kommer jag aldrig helt att göra. Men jag vet att hudfärgen på gärningsmannen inte har någon betydelse för brottet. Jag vet det.

Snälla sluta hata.

Del av lärarens Facebook-inlägg

Sedan dess ska ”hatet” ha exploderat mot Wiklund. Men läraren står fast vid sitt inlägg och hävdar att läsarna inte förstår vad hon menar.

– Människor vrider det till att jag försvarar gärningsmannen och det är ju helt bisarrt. Jag vill bara att folk ska tänka på hur de uttrycker sig och inte hata, säger Elin Wiklund till statstelevisionen

Vidare rapporterar statstelevisionen att drevet mot Wiklund nu har tagit sådana proportioner att hon har valt att stänga ned sina konton i sociala medier. Wiklund berättar att det så kallade hatet gör henne rädd för vart samhället är på väg.

Monstrets advokat om hatet: ”Inte humantiska värderingar”

Statstelevisionen har även kallat in ”13-åringens” försvarsadvokat Jens Nyström för att förstärka allvaret i hatet. Nyström uttrycker frustation över vilka uppgifter som sprids om etiopiern på nätet och menar att folk som kritiserar utvecklingen i landet inte har värderingar som är ”humanistiska”. Vidare skrämmer han folket med att det kan vara brottsligt att dela information om mordförsöket.

– Förutom att man sprider namnuppgifter och bilder vilket i sig kan vara brottsligt, så är min uppfattning att det här snarast fått ett politiskt värde.

LÄS ÄVEN: ”13-årige” monstret växte upp i muslimsk familj – delar mord och islamism

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons