Sveriges Television sprider flera falska påståenden i en dokumentär om en afghansk invandrares kamp för uppehållstillstånd i Sverige. Det avslöjas av journalisten Ludde Hellberg i en artikel i Kvartal.

I SVT-dokumentären ”Abolis resa” får tittarna följa afghanen Abolfazls kamp för att få komma till Sverige. Abolfazl söker först asyl i Sverige, men får avslag och utvisas till sitt hemland. Därefter ansöker han om arbetstillstånd från sitt hemland, något han beviljas, och kan därefter flytta till Sverige.

Men dokumentären innehåller flera felaktigheter och det finns centrala omständigheter som medvetet undanhålls tittarna, konstaterar Hellberg.

Dubbla identiteter

Inte minst påpekas att dokumentärens huvudperson Abolfazl använt sig av två olika identiteter. Den identitet han nu beviljats arbetstillstånd i Sverige under är en annan än den han använde när han sökte asyl för sju år sedan. Ingen av dessa omständigheter är något som statstelevisionens tittare får kännedom om, trots att dokumentärfilmaren kände till dem.

Enligt sin nya identitet är Abolfazl 28 år gammal, och om den uppgiften stämmer var han alltså 21 år när han för sju år sedan sökte asyl i Sverige. SVT påstår i dokumentären att han bara var 17 år när han sökte asyl – alltså ett falskt påstående.

Innan Abolfazl sökte asyl i Sverige sökte han asyl i ett annat EU-land och angav då en annan högre ålder än i Sverige. Inte heller det är en uppgift SVT-tittarna får kännedom om.

Uppdiktad farlig resa

Enligt Kvartals journalist Ludde Hellberg, som tidigare jobbade på Expressen och inte minst är känd för avslöjandet av den så kallade Pisa-skandalen, finns det dessutom uppgifter som tyder på att centrala händelseförlopp i dokumentären är uppdiktade. Bland annat gäller det en dramatisk och farlig resa genom Afghanistan som Abolfazl påstås företa sig.

Den påstådda anledningen till den farliga resan är att Abolfazl måste ta sig till sina släktingar för att skaffa en afghansk ID-handling. Den identitet som framgår av ID-handlingen, som även visas upp i dokumentären, stämmer emellertid inte överens med det svenska arbetstillstånd som senare utfärdas. Därför ifrågasätter Ludde Hellberg vad syftet med resan var, och om den ens ägde rum.

”Behöver inte vara objektiva”

Dokumentärfilmens producent Antonio Russo Merenda försvarar emellertid dokumentären.

– Nyhetsjournalistik har inte med dokumentärfilm att göra, säger han till Kvartal.

– Dokumentärfilmare behöver inte vara objektiva, menar han.

SVT:s projektledare Lars Säfström försvarar även han dokumentären, trots felaktigheterna i den.