provocerade-fram
Inrikes

SVT: Terroroffret ’provocerade fram’ sin halshuggning

Publicerad 10/19/2020
Annons

När SVT:s utrikesreporter i helgen kommenterade de massiva demonstrationerna i Frankrike mot det brutala mordet på den 47-årige historieläraren Samuel Paty, menade man att anledningen till halshuggningen var att Paty själv ”provocerat fram” detta.

Det var i fredags som Paty halshöggs på öppen gata i Paris av den 18-årige tjetjenske migranten Abdulak Ansorov. Anledningen var att Paty i sin undervisning om yttrandefrihet använt en Muhammedkarikatyr för att förklara massakern mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015.

LÄS ÄVEN: Flera gripna efter gårdagens halshuggning i Frankrike – radikal moské pekas ut som anstiftare

I SVT:s rapportering på lördagen deltog utrikesreporter Christian Catomeris som kommentator. Han menade att den franska republiken har vissa grundvärderingar som anses vara hotade och som också ingick i Patys utbildning ”som provocerade fram, eller ledde till, det här dådet”.

Lämnade redaktion i protest mot namnval

Catomeris är samma SVT-journalist som för några dagar sen meddelade att han lämnar SVT Agendas redaktion, detta efter att man på programmet använde namnet ”Hassan” för att illustrera en ung kriminell med invandrarbakgrund i ett så kallat utsatt område.

Mer kritik mot SVT

SVT kritiserades även för sitt ordval i fredags då man skrev att en lärare ”avlidit efter att ha blivit halshuggen”.

Många menade att ett bättre ordval hade varit ”mördad” och att SVT ännu en gång ägnar sig åt att relativisera en allvarlig händelse.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons