SVT Uppdrag Granskning fälls av Granskningsnämnden för Radio och TV för ett reportage om Aftonbladet-skribenten Fredrik Virtanen som polisanmälts för våldtäkt av medieprofilen Cissi Wallin.

Den #metoo-hysteri som spred sig på medieredaktionerna 2017 har i efterhand fått skarp kritik för att ha kantats av pressetiska övertramp. Anonyma kvinnor släpptes okritiskt fram och tilläts i skydd av meddelarfriheten sprida osubstantierade uppgifter om namngivna män gällande sexuella övergrepp och trakasserier. Dreven ledde bland annat till att en utpekad teaterchef tog livet av sig.

LÄS ÄVEN: Cissi Wallin: Fredrik Virtanen drogade och våldtog mig

SVT Uppdrag Granskning tog fallet med våldtäktsutredningen mot Fredrik Virtanen som utgångspunkt för ett reportage som skulle belysa hur etablerade journalistiska principer kastades överbord med en #metoo-feministisk agenda som ursäkt.

Men programmakarna nöjde sig inte med mediekritik utan tog i mångas ögon samtidigt ställning i sak för Virtanen mot Wallin på ett sätt som inte rimmar med Public Service-uppdraget. Statstelevisionen ådrog sig för detta flera tusen anmälningar till Granskningsnämndens som nu väljer att fälla det aktuella SVT UG-avsnittet.

LÄS ÄVEN: #virtanengate: Internt krig på Schibsted – SvD:s ledarredaktion i attack mot Aftonbladet

Fälls för intrång i Wallins privatliv
Nämnden friar programmet beträffande påstådda avsteg från saklighet och opartiskhet men fäller det för att man publicerat alltför integritetskränkande uppgifter om Wallin från den förundersökning om våldtäkt som gjordes mot Virtanen. Att sprida dessa utgjorde ett omotiverat intrång i Cissi Wallins privatliv anser nämnden.

Det aktuella programmet som sändes i maj förra året satte nytt rekord för antal anmälningar till Granskningsnämnden. Det anmäldes av sammanlagt 2 187 personer.

Åtalas för förtal
Nyligen meddelade åklagarmyndigheten i Stockholm att man beslutat väcka allmänt åtal mot Cissi Wallin för förtal av Fredrik Virtanen efter att hon namngett honom som den person som ska ha våldtagit henne. Utredningen mot Virtanen lades ned av åklagare som menade att bevisningen inte skulle räcka för en fällande dom men klargjorde samtidigt att beslutet inte skulle tolkas så att övergreppet aldrig ägt rum.

LÄS ÄVEN: Virtanen vs Wallin – eller när rättsväsendet skulle lära våldtagna kvinnor hålla tyst