SVT-toppen om kritiken mot festen med Lööf och Sahlin: ”Surkartar”
Annie Lööf, Carina Bergfeldt och Mona Sahlin festar tillsammans. Foto: Instagram

Kritiken har varit hård mot Sveriges Television sedan flera av deras framträdande reportrar festat privat tillsammans med Centerpartiets partiledare Annie Lööf och s-profilen Mona Sahlin. Men den som fått hårdast kritik, SVT-toppen Carina Bergfeldt, avfärdar kritikerna som ”surkartar”.

Det var förra fredagen som författaren och tidigare SVT-profilen Katarina Wennstam bjöd ett flertal kändiskvinnor på fest. Den privata festen hölls på en innergård på Södermalm i Stockholm, framför en kopia av Swedenborgs lusthus från 1700-talet. Flera av festdeltagarna laddade under helgen upp bilder och filmer från festen på sina sociala medier.

Med på festen fanns, förutom Katarina Wennstam, flera av hennes tidigare kolleger från statsmedierna; som talkshowvärden Carina Bergfeldt, nyhetsankaret Lisbeth Åkerman, programledaren Elin ”Grynet” Ek och Sveriges Radio-profilen Alexandra Pascalidou. Även SVT:s Eva Röse var inbjuden, men skriver på Instagram att hon hade förhinder och därför inte kunde vara närvara.

Men det var inte bara journalister på de statliga medierna som var med. Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin, feministprofilen Ida Östensson och tidigare regeringskanslirådet Mia Nilson var med på kvinnofesten.

LÄS ÄVEN: Statsreporter hjälpte Federley efter pedofilhärvan – festar nu med Annie Lööf

Foto: Instagram

”Surkartar”

Att företrädare för Sveriges Television och Sveriges Radio på detta sätt festar med politiker och vänsterdebattörer väcker kritik. Anledningen är att de statliga medierna enligt lag ska vara oberoende, något många menar äventyras av om de anställda reportrarna umgås med ledande toppolitiker privat.

Men Carina Bergfeldt, tidigare utrikeskorrespondent för SVT som numera har sin egen talkshow hos det statliga tv-bolaget, slår i kommentarer på Instagram ifrån sig kritiken.

”Surkartar”, kallar hon bland annat kritikerna i ett inlägg. I ett annat berättar hon att hon gått SVT:s så kallade etikkurs. ”Den säger inget om att man inte får umgås med andra kvinnor”, påpekar hon, och tycker inte att det är ett problem att hon umgås privat med sådana som Annie Lööf och Mona Sahlin.

Faksimil
Faksimil

Även SVT:s Lisbeth Åkerman bemöter i sociala medier kritik mot att hon privat festar med politiker.

”Jag ’umgås’ inte med politiker. Vi träffades igår och var artiga och trevliga mot varandra, som alla på en bjudning”, skriver hon på Instagram. Hon påstår också att hon i övrigt inte har någon ”närmare kontakt” med politiker. Åkerman håller emellertid i sak med om att det är ”viktigt med en rågång mellan journalister och politiker”.

Faksimil

22 deltagare

Katarina Wennstam skriver på Instagram att sammanlagt 22 personer deltog på festen med statsmedietopparna. Hur hela deltagarlistan exakt såg ut är okänt, liksom hur många som bjöds in men tackade nej till att delta.

Anna-Karin Korpi är presskontakt på Albert Bonniers förlag för Katarina Wennstam. Hon känner till festen och säger till Samnytt att den var en privat tillställning.

– Det är någonting hon har gjort privat, det har inget med förlaget att göra, säger Anna-Karin Korpi till Samnytt.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!