Genom att tala om antalet döda med covid-19, utan att sätta det i relation till befolkningsmängden, ger SVT en missvisande bild av situationen i olika länder. Brasilien framställs på det sättet ha lyckats sämre än Sverige med att skydda befolkningen mot corona. I verkligheten är det tvärtom. Kritiker talar om ”fake news” och menar att politiska skäl ligger bakom – SVT:s latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är profilerad vänsteraktivist.

När SVT, i programmet Morgonstudion, rapporterar om hur corona drabbat Brasilien, nämns de höga dödstalen och att landet är väldigt hårt drabbat. Hela 226 000 personer uppges ha avlidit i det folkrika Sydamerikanska landet.

Tittarna får även höra att en ny virusvariant nu sätter skräck i befolkningen. Därefter följer en djupdykning i staden Manaus, mitt i Amazonas djungler där situationen beskrivs som desperat.

LÄS ÄVEN: Feministisk journalist kräver sex i SVT – ifrågasätts

Brasiliens dåliga förutsättningar

SVT:s Latinamerikakorrespondent, Tigran Feiler – profilerad vänsterradikal och son till den för politiska brott dömde vänsterextremisten Dror Feiler – förklarar att orsaken till de höga dödssiffrorna bland annat beror på dålig infrastruktur, fattigdom och trångboddhet. Brasilien uppges heller inte ha haft någon nationell strategi i arbetet mot viruset. Förutsättningarna låter med andra ord dåliga och bilden som förmedlas till tittarna är att det råder kaos i Brasilien.

Tittarna informeras även om att landets konservative president Jair Bolsonaro – som i den internationella medierapporteringen ofta jämförts med Donald Trump – vid flera tillfällen har tonat ner virusets risker och dessutom har uppgett att han själv inte kommer att låta sig vaccineras.

Vad som inte nämns är att Brasilien faktiskt klarat sig bättre än Sverige, trots sina usla förutsättningar. För att ge tittarna en tydligare bild av situationen hade en jämförelse med Sverige varit lämplig men någon sådan görs aldrig.

LÄS ÄVEN: Kritikstorm mot SVT:s formulering om Trumpsupporter: ”Stinker av förakt”

Den svenska strategin har stått fast

Sverige har haft en strategi som bibehölls benhårt under lång tid. Lyssnar man på statsepidemiolog Anders Tegnell får man uppfattningen att den aldrig ens ändrats. Sverige har dessutom generellt sett högre levnadsstandard än Brasilien, förhållandevis välutvecklad infrastruktur och det råder ingen brist på varken kunskap om vikten av, eller möjligheter till, att hålla god hygien.

Kritik mot SVT: Löfvens brott mot coronaregler skämtas bort och bagatelliseras i soffmys

Den svenska strategin sämre än ingen alls

Antalet avlidna med covid-19, per miljon invånare är, enligt senaste statistiken, i Sverige 1 195 och i Brasilien 1 082. Globalt sett betyder det att Sverige är det 23:e värst drabbade landet medan Brasilien hamnar på plats 27.

Trots alla fördelar har Sverige alltså lyckats sämre i kampen mot smittan än Brasilien. Detta nämner aldrig SVT.

På Facebook undrar ”I allmänhetens tjänst – granskning av public service” varför SVT undanhåller denna information från tittarna. Tydligt är att uppgifterna ger ett annat perspektiv än det statstelevisionen förmedlar, inte bara gällande situationen i Brasilien utan även på hur effektiv, eller snarare ineffektiv, den svenska strategin har varit.

Med den svenska strategin har regeringen lyckats sämre än ett land som, enligt SVT, inte haft någon strategi alls.

Tidigare kritik mot SVT och Feiler

SVT har tidigare fått kritik för hur Tigran Feiler med bristande opartiskhet och vänsterslagsida rapporterat om corona-pandemin i Latin- och Sydamerika. Det gäller bland annat ett reportage Feiler gjorde om Argentina i april förra året. I skarp kontrast till hur den konservative Bolsonaro i Brasilen framställs, porträtteras Argentinas vänsterorienterade president Alberto Fernandez i vad kritiker beskriver som ”närmast propagandistiskt hyllande ordalag.

Feiler har i sin bevakning av den sydamerikanska kontinenten också fått kritik för hyllningstexter om den vänsterextrema våldsbejakande Farc-gerillan i Colombia. Han har ett förflutet på en lång rad vänsterradikala tidningar som ETC, Arbetaren och Flamman.