Vit vårdpersonal i Sverige är lat och grovt rasistisk mot patienter med invandrarbakgrund. Det hävdar Marwa Karim, tidigare kampanjchef på SSU som även jobbat på SVT. Under gårdagen intervjuades hon av Sveriges Television i Gävleborg i rollen som fd undersköterska på Gävle sjukhus – utan att tittarna fick veta om hennes politiska engagemang .

Det var under gårdagen som SSU-profilen Marwa Karim skrev ett inlägg på Facebook om sin tid som undersköterska på Gävle sjukhus. I samband med det publicerade statstelevisionen även ett nyhetsinslag där det påstås att Marwa Karim ”delvis” slutade jobba på sjukhuset för att hon utsattes av rasism från såväl kolleger som patienter.

I SVT-artikeln anklagas bland annat en chef på sjukhuset för att inte ha tagit en incident där Marwa Karim påstås ha utsatts för rasism av en patient på allvar genom att anmäla den.

– Jag agerar om jag upplever att något är fel, jag minns Marwa men jag minns inte den incidenten eller vad som hände sen, säger chefen till statstelevisionen.

Vit vårdpersonal pekas ut som lat

I Marwa Karims Facebookinlägg anklagas den vita vårdpersonalen på Gävle sjukhus för att vara lat.

”Alla gånger som vita kollegor har suttit i receptionen och snackat om allt mellan himmel och jord medans jag och andra icke-vita kollegor sprungit häckan av oss. ’De får väl jobba lite extra nu när dem är i Sverige för fan’. Samtidigt som de behandlar oss som skit kommer de senare för att be oss att tolka åt en patient för att dem inte ”orkar” ringa och boka en tolk”, skriver hon.

I inlägget påstås även vit vårdpersonal vara ointresserad av att hjälpa patienter med invandrarbakgrund. De invandrare som får hjälp blir hårdshänt behandlade av den vita vårdpersonalen, påstår Marwa Karim.

”OCH när de väl hjälper dem så är de hårdhänta som bara den och säger åt patienterna som skriker av smärta att ’vara tacksamma’ för att de får hjälp”, står att läsa i inlägget.

Faksimil

SSU-kampanjledare som fick jobb på SVT

Det är långt ifrån första gången Marwa Karim syns i tv-rutan.

2014 utsågs hon av Aftonbladet till ”Svenska Hjältars Ungdomshjälte”. Året därpå deltog hon i SVT-satsningen Morgans mission, ledd av vänsterprofilen Morgan Alling. 2016 uppmärksammades hon igen då hon ska ha stoppat äggkastning i Gävleförorten Sätra.

Samma år dök hon även upp som ”personen på stan” när SVT:s Aktuellt intervjuade allmänheten om de tyckte att de övriga partierna skulle samarbeta med Sverigedemokraterna eller inte.

– Nej, det tycker jag inte. De är rasister, om jag ska vara ärlig, sade Marwa Karim om SD.

Aktuellts intervju med Marwa Karim gjordes samtidigt som hon var kampanjledare för Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) i Gävleborg. Trots det upplystes aldrig tittarna om att den som intervjuades var politiker. Det är något den statliga televisionen även underlåtit att göra i tidigare tv-inslag om Marwa Karin, liksom i gårdagens inslag.

Våren 2017, året efter att Marwa Karim intervjuats ”på stan” av SVT, fick hon jobb på det statliga tv-bolaget. Hennes arbetsuppgifter gick ut på att blogga om artisterna som deltog i Melodifestivalen det året.

Män är ”äckliga varelser”

2016 var även året då Marwa Karim skrev en debattartikel där hon berättade att hon är ”en stolt manshatare. För ni är äckliga varelser som lever på vår jord”.

SSU tvingades efter det gå ut och ta avstånd från debattartikeln.

– Det är klart att det är problematiskt. Vi måste ta en diskussion om hur vi för fram våra värderingar på ett sätt som kan tas emot av folk, kommenterade Elin Pöllä, distriktsordförande för SSU Gävleborg.

Marwa Karim fick emellertid vara kvar i förbundet sedan hon förtydligat att det inte är ”MÄN generellt” utan ”manskollektivet” hon avskyr.

”Hon är inte aktiv idag”

Neda Ameli, den SVT-reporter som gjorde gårdagens inslag om Marwa Karim, säger till Samnytt att Marwa inte längre är engagerad i SSU.

– Hon är inte aktiv idag, säger Neda Ameli.

Neda Ameli vill däremot inte svara på varför statstelevisionen publicerar så pass grova anklagelser mot den vita vårdpersonalen på Gävle sjukhus, utan några andra belägg för dem än Marwa Karims utsagor. Inte heller vill Neda svara om när Marwa Karim slutade vara aktiv i SSU.

Neda Ameli har själv aktivistbakgrund som initiativtagare och administratör av den kontroversiella Facebookgruppen ”Uppsala Gäris”. Bland annat har den anklagats för att skapa en ”häxjakt” på män.

Samnytt har även sökt SVT Nyheter Gävleborgs ansvariga utgivare Joanna Wågström. Hon har inte återkommit till oss med svar på våra frågor.