0
Inrikes

SVT utövar påtryckning mot kajakklubben Eskimå: ”Vi kommer inte byta namn”

Publicerad 8/12/2020
Annons

SVT upplåter på nytt sin plattform till forum för debatt om påstådd rasism. Nu har ämnet gått från ”indian” till ”eskimå” vilket man menar anses vara ett nedsättande ord. För att följa upp sin rapportering har statstelevisionen utövat påtryckningar mot kajakklubben Eskimå i Karlskrona. Men där avvisar man kritiken med att vissa försöker skapa ett problem är inget sådant finns och meddelar att de inte kommer att byta namn.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen under sommaren uppmärksammat hur gammelmedia med numera skattefinansierade Public Service-aktören SVT i spetsen ställt sina resurser till vänsterrörelsen Black Lives Matters förfogande genom att uppmärksamma röster som vill att bland annat klassiska ishockeylag och glassar ska byta namn och/eller ta bort vad man påstår är rasistiska attríbut i form av figurer föreställande indianer.

LÄS ÄVEN: Rasistanklagelser mot Frölunda Indians – kan ta bort indian

Lär ut vad man får säga

Nu har statstelevisionen skiftat fokus från Amerikas utsprungsbefolkning till Grönlands urinvånare som allmänt kallas för eskimåer. På samma sätt som tidigare hävdar SVT att man runt om i världen avlägsnar ordet eftersom det ”i allt högre grad anses vara ett nedsättande ord”. Istället för ”eskimå” instruerar SVT sina tittare att de ska använda ordet ”inuit”.Kajakklubben: ”Vi kommer inte ändra”

För att sätta en lokal vinkel på ämnet hänger statstelevisionen ut kajakklubben Eskimå i Karlskrona med antydningar om att vara rasistisk. Klubben är en av Sveriges äldsta på området och bildades år 1942.

Men statstelevisionens artiklar med påståenden om att aktörer slopar ”eskimå” som påtryckningsmedel på det lokala kajaksällskapet är ingenting som klubbens styrelse låter sig skrämmas av. Lars-Olov Svensson är kassör klubben och han avvisar kritiken med att SVT och vissa andra försöker skapa ett problem som inte finns.

– Vi finner ingen som helst anledning att byta namn efter 80 år. Jag upplever att man skapar ett problem som inte finns, så vi kommer inte under några omständigheter att byta namn på klubben, säger Lars-Olov till SVT.

Klubbens ordförande, Anders Velin, lägger till att styrelsen är enig om att det inte finns något stötande i namnet utan att man tvärtom använder det som ett hederomnämnande.

– Vi hade uppe frågan på ett styrelsemöte förra veckan, och vi anser inte att det är stötande. Vi har självklart sett att frågan debatteras i Sverige och världen, med Frölunda Indians och liknande, men för oss är namnet inget problem och det är inget vi lägger någon energi på.

Rasistiskt enligt SR

I juli uppmärksammade Samhällsnytt hur statsradion tog politisk ställning och stämplade ”indian” som rasistiskt trots att man enligt Public Service-avtalet ska rapportera opartiskt och det råder skilda meningar kring ordet.

Det var i ett kommentarsfält på Facebook rörande en artikel om Triumf Glass populära Sitting Bull-glass som statsradion bestämde att ordet ”indian” är rasistiskt och inte får användas. En representant för SR skriver att man rensat bort alla kommentarer där ordet används. Även ordet ”eskimå” utpekades ut som rasistiskt.

LÄS ÄVEN: SVT i nya rasistanklagelser mot ’Indianerna’: ”Namnet inte rumsrent”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
658Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons