I slutet på oktober publicerade den franska satirtidningen Charlie Hebdo en karikatyr föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som lyfter upp en beslöjad kvinnas klädedräkt så att hennes bakdel syns. Statstelevisionen vägrar visa bilden eftersom de menar att den kan ”väcka anstöt” hos tittarna.

Bakgrunden till att satirtidningen publicerade karikatyren var Erdogans angrepp mot Frankrikes president Emmanuel Macron. Denne kallades bland annat för sinnessjuk efter att ha markerat mot våldsbejakande islam och för västerländsk yttrandefrihet i samband med att läraren Samuel Paty halshöggs i ett muslimskt terrordåd.

LÄS ÄVEN: Erdogan på Charlie Hebdos omslag efter attackerna mot Macron

Samhällsnytt var en av få svenska medier som visade Charlie Hebdos omslag där en överförfriskad Erdogan iklädd endast undertröja och kalsonger lyfter på en kvinnas kjol, blottar hennes bakdel och kommenterar den med referens till islams profet. Teckningen är försedd med ett redaktionellt konstaterande från tidningen om att ”privat är Erdogan riktigt rolig”.

I Turkiet har omslaget väckt ilska och regeringen har fördömt tidningen med anklagelser om islamofobi, kulturell rasism och hat. När händelsen uppmärksammades i Sverige var statstelevisionen noga med att inte överhuvudtaget visa omslagsbilden trots att man ägnade den ett drygt tre och en halv minuter långt TV-inslag.

SVT-chefen: ”Mångsidig bild”

Enligt Karolina Andersson som är ansvarig utgivare vid Kulturnyheterna handlar det om att man inte vill väcka anstöt hos sina tittare, inte om att någon som gillar den turkiske presidenten skulle bli upprörd.

Andersson säger sig ha gjort en samlad bedömning av bilden som har muslimska inslag och kommit fram till att den kan väcka anstöt hos SVT:s tittare. Vilka tittargrupper det skulle röra sig om vill hon inte precisera.

– Att det här är en bild som har upprört många råder det nog inte något stort tvivel om. Reaktionerna har varit ganska kraftiga i flera länder. Då menar jag inte att det är ett problem att bilden driver med president Erdogan utan att det är en mångsidig bild som kan tolkas på många olika sätt, säger Andersson till SR.

LÄS ÄVEN: SVT: Terroroffret ’provocerade fram’ sin halshuggning